LitteraturMagazinets recension av Ludde letar efter nalle, Ulf Löfgren
Tidens tand har gått varsamt fram med Ludde
Under mitten av 1980-talet publicerade författaren och illustratören Ulf Löfgren den första boken om Ludde. Dessförinnan hade han skrivit och illustrerat barnböcker i en rasande takt sedan tidigt 60-tal. När figuren Ludde hade fötts fram på ritbordet blev det över trettio titlar som kretsade kring den vita figuren med de långa öronen och de stora fötterna.
I vår presenterar förlaget Rabén & Sjögren fyra tidiga titlar av böckerna om Ludde i en upplaga som fått en viss redigering av färgskalan. Annars har tidens tand gått varsamt fram med Ulf Löfgrens böcker. De är tidlösa på ett sätt som utmärker genuina klassiker. Dessutom vänder de sig till de allra yngsta läsarna (0-3 år) med ett tilltal som präglas av en tilltro till barnets kompetens att förstå nyanser och knasigheter.
I den här volymen har Luddes nalle försvunnit och han ägnar dagen åt att leta efter honom. Prepositionerna står som spön i backen och det är naturligtvis något av bokens huvudsakliga ärende. Ludde letar under sängen, bakom trädet och så vidare innan han slutligen kryper ned i sin egen säng. Och vem ligger där?
Texten i boken uppehåller sig främst vid att kommentera det som återfinns i illustrationerna. Den är enkel och förhåller sig hela tiden till det som är synligt för ögat, förutom den ständigt frånvarande nallen. Bilderna i sin tur är grafiskt tydliga, där de svarta konturerna avgränsar bilden mot den vita fonden. Det är denna gemensamma enkelhet och tydlighet i bild och text som är utmärkande för böckerna om Ludde.
De övriga titlarna som presenteras i vår är ”Ludde”, ”Ludde och någon” samt ”Ludde och alla djuren”.
Mottagen: 10 maj 2013
Anmäl textfel