Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Smörgåsbordet" av Tore Wretman? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Smörgåsbordet

Av Tore Wretman

Bok-
presentation:
Smörgåsbordet
Författar-
presentation:
Tore Wretman

Smörgåsbordet – vår nationalstolthet
Det svenska smörgåsbordet är i dag känt över stora delar av världen och det är tack vare dess främste ambassadör Tore Wretman. Han skapade Operakällarens dignande bord vars rykte har nått vida utanför landet. Jorden runt dukade han upp sill, strömming, lax och köttbullar och gjorde dessa delikatesser världsberömda. Här delar han med sig av sina 130 bästa recept på alla smörgåsbordets klassiker, fördelade på fem turer, och ett speciellt avsnitt om julbordet.
Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken i alla dess former: rökt, gravad, rimmad och inkokt. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och kallskuret. Sedan är det dags för det småvarma: först och främst Janssons frestelse, köttbullar och omelett. Och så kommer avrundningen med friska och söta rätter – fruktsallad och tårtor – som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.
Hur gör man då när man står inför ett så här rikligt smörgåsbord som är både vackert och varierat i färg och doftar helt förföriskt? Den första och allra viktigaste regeln är att man ska ta god tid på sig, för detta är ingenting man hastar igenom. Till smörgåsbordet ska man gå många vändor och man byter tallrik då och då. Minst fem turer, gärna sex eller fler, bör det bli innan måltiden är över. Och för att njuta fullt ut av alla läckerheter bör man inte överlasta sin tallrik och blanda utan urskillning.
Denna vackra och efterlängtade nyutgåva av Smörgåsbordet är suveränt illustrerad av Stina Wirsén.
Tore Wretman (1916–2003), legendarisk restaurangman och varm anhängare av svensk klassisk mat, var den främste inom svensk gastronomi under 1900-talet. Han skapade restauranger som Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. Han har utbildat många lysande kockar och han höjde statusen på kockyrket. Han blev hovtraktör 1963 (en nyskapad titel som han var den förste att erhålla av Gustav VI Adolf) och hedersdoktor vid Umeå universitet 1986. Han var en skicklig pedagog och har med sina kokböcker generöst spritt sina kunskaper. Bland hans kokböcker märks förutom Smörgåsbordet även Svensk husmanskost och Menu. Han har dessutom skrivit två memoarböcker, Mat & Minnen och Om den ärbara vällusten, som innehåller inte bara hans livs historia på restauranger runt om i världen och i Stockholm utan även många recept.

Utgåvor

Kartonnage
Förlag: Bokförlaget Forum
Lagerstatus: Definitivt slut

Smörgåsbordet – vår nationalstolthet


Det svenska smörgåsbordet är i dag känt över stora delar av världen och det är tack vare dess främste ambassadör Tore Wretman. Han skapade Operakällarens dignande bord vars rykte har nått vida utanför landet. Här delar han med sig av sina 130 bästa recept på alla smörgåsbordets klassiker, fördelade på fem turer, och ett speciellt avsnitt om julbordet.


Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken: rökt, gravad, rimmad och inkokt. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och kallskuret. Sedan är det dags för det småvarma: Janssons frestelse, köttbullar och omelett. Och så kommer avrundningen i form av fruktsallad och tårta som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.


Denna vackra och efterlängtade nyutgåva av Smörgåsbordet är suveränt illustrerad av Stina Wirsén.

Smörgåsbordet – vår nationalstolthet


Det svenska smörgåsbordet är i dag känt över stora delar av världen och det är tack vare dess främste ambassadör Tore Wretman. Han skapade Operakällarens dignande bord vars rykte har nått vida utanför landet. Jorden runt dukade han upp sill, strömming, lax och köttbullar och gjorde dessa delikatesser världsberömda. Här delar han med sig av sina 130 bästa recept på alla smörgåsbordets klassiker, fördelade på fem turer, och ett speciellt avsnitt om julbordet.


Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken i alla dess former: rökt, gravad, rimmad och inkokt. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och kallskuret. Sedan är det dags för det småvarma: först och främst Janssons frestelse, köttbullar och omelett. Och så kommer avrundningen med friska och söta rätter – fruktsallad och tårtor – som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.


Hur gör man då när man står inför ett så här rikligt smörgåsbord som är både vackert och varierat i färg och doftar helt förföriskt? Den första och allra viktigaste regeln är att man ska ta god tid på sig, för detta är ingenting man hastar igenom. Till smörgåsbordet ska man gå många vändor och man byter tallrik då och då. Minst fem turer, gärna sex eller fler, bör det bli innan måltiden är över. Och för att njuta fullt ut av alla läckerheter bör man inte överlasta sin tallrik och blanda utan urskillning.


Denna vackra och efterlängtade nyutgåva av Smörgåsbordet är suveränt illustrerad av Stina Wirsén.


Tore Wretman (1916–2003), legendarisk restaurangman och varm anhängare av svensk klassisk mat, var den främste inom svensk gastronomi under 1900-talet. Han skapade restauranger som Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. Han har utbildat många lysande kockar och han höjde statusen på kockyrket. Han blev hovtraktör 1963 (en nyskapad titel som han var den förste att erhålla av Gustav VI Adolf) och hedersdoktor vid Umeå universitet 1986. Han var en skicklig pedagog och har med sina kokböcker generöst spritt sina kunskaper. Bland hans kokböcker märks förutom Smörgåsbordet även Svensk husmanskost och Menu. Han har dessutom skrivit två memoarböcker, Mat & Minnen och Om den ärbara vällusten, som innehåller inte bara hans livs historia på restauranger runt om i världen och i Stockholm utan även många recept.

Utgivningsdatum: 20081028
9789137134130

Bok: 17728

Anmäl textfel

Sveriges ledande muminåterförsäljare
Sveriges största sortiment av muminmuggar, och ytterligare hundratals muminprodukter. Till muminavdelningen
Pocket 8 kr/styck
Alltid i Glansholms Antikvariat, fler än 2000 pocket, 8 kr/styck.
Visa listning
Inbundet 19 kr/styck
Alltid i Glansholms Antikvariat, fler än 2000 inbundna böcker, 19 kr/styck.
Visa listning
 

Boktoppen

Den sista grisen

av Horace Engdahl
Inbunden, Finns i lager, 271 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Oanade konsekvenser

av Elizabeth George
MP3 CD, Finns i lager, 280 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Blå stjärnan

av Jan Guillou
Inbunden, Finns i lager, 289 kr
MP3 CD, Finns i lager, 298 kr

Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)

av Jonas Jonasson
MP3 CD, Finns i lager, 298 kr
CD-skiva, Finns i lager, 352 kr
Inbunden, Finns i lager, 289 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Playground

av Lars Kepler
Storpocket, Finns i lager, 140 kr

STHLM DELETE

av Jens Lapidus
MP3 CD, Finns i lager, 280 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 78 kr
Litteraturmagazinet listar
Litteraturmagazinet listar

LitteraturMagazinet tipsar

Jack

av Christina Lindström
Inbunden, Finns i lager, 172 kr

Starkare än magi

av V. Florian
Häftad, Finns i lager, 109 kr

Fiskarmännen

av Chigozie Obioma
Pocket, Finns i lager, 69 kr

H som i hök

av Helen Macdonald
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Avd. för grubblerier

av Jenny Offill
Inbunden, Finns i lager, 262 kr
CD-skiva, Finns i lager, 367 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Tackla hatet

av Ordfront Förlag
Inbunden, Finns i lager, 271 kr

Pockettoppen

Avdelning 73

av Sofie Sarenbrant
MP3 CD, Finns i lager, 298 kr
Pocket, Finns i lager, 78 kr

Järnblod

av Liza Marklund
Inbunden, Finns i lager, 289 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Öppnas i händelse av min död

av Liane Moriarty
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Falleri, fallera, falleralla

av Carin Gerhardsen
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Vårjakt i Rosengädda

av Emma Hamberg
Pocket, Finns i lager, 69 kr
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4