Recension av Illdåd, Thomas Erikson
Otäck bild av ett våldtäktsoffers utsatthet, vånda och ensamhet
Berättelsen griper tag och blottlägger, accentuerar och fullständigt bombaderar med information om hur illa det kan gå för en ung kvinna som utsatts för våldtäkt.
Och det är inte bara en våldtäkt av en man – utan av fyra unga män där den ene dessutom coachar de andra att gå längre och skada. Hennes motstånd och skrik eggar.
Jag bara läser, hinner knappt sova, inser bara att det här är en av de bästa thrillers jag någonsin läst, inte bara för att den är så engagerande utan för att den tar upp något väldigt viktigt. Det är inte kvinnans ansvar när män begår sexualbrott, det handlar inte om hur hon var klädd, det handlar inte om att hon druckit alkohol, det handlar inte om att hennes tidigare förhållanden, det är inte kvinnans ansvar om mannens eller männens fantasi skenar.
Det finns ingenting som kan förringa eller ursäkta en våldtäkt. Kvinnan ska inte behöva utsättas för en ny våldtäkt av polis och rättsväsende. Det är inte hon som är den anklagade.
Det här är historien om Sara, en fiktiv romangestalt, men hon känns oerhört verklig. Efter att något småfull följt två killar hem på efterfest från Soap Bar, överraskas hon av två andra killar som tidigare lämnat restaurangen. Det här har killarna planerat och Sara har inte en chans. Hon våldtas och förnedras i ett par timmar och får sedan lämna lägenheten. Halvnaken, utan handväska och mobil, får hon hjälp av ett par att ringa sin äldre bror. Sara är envis, trots att hon är skadad, och vill först till polisen för att anmäla. Där träffar hon en polis som undrar hon var ihop med någon av dem och sa ja till honom. I så fall kan de andra ju fått för sig att det var fritt fram. Som tur är finns en person från BOJ Brottsofferjouren på plats och uppmärksammar Sara och lyckas få en annan polis, Nina Mander, att ta upp anmälan.
Nämnas bör att tio procent av bokens intäkter går till Brottsofferjourerna i Sverige.
Nina Mander kopplar också in beteendevetaren Axel King, som coach till Sara. Axel tar sitt uppdrag på största allvar, hans syster blev brutalt våldtagen av en vän till familjen och kraschade sedan med bil, troligen med avsikt. Han finns vid Saras sida under rättegången, men han saknar kunskap om juridik och de frågor som ställs av försvarsadvokaterna under rättegången blir en chock även för honom.
Boken är en roman och beskriver inte en rättegång bokstavligt som den sker i Sverige, men ger en otäck bild av ett våldtäktsoffers utsatthet, vånda och ensamhet. Gång på gång får hon beskriva och uppleva våldtäkten, varefter hon ifrågasätts av försvarssidans advokater. Hade hon inte del i det själv? Fanns det inte signaler som tydde på att det var fritt fram?
Det här är den andra boken om Alex King av författaren Thomas Eriksson, den första heter Bländverk och är också den en riktig kioskvältare. Men den här är enligt min mening ännu bättre. Det är en stark och omvälvande thriller om ett våldtäktsoffers utsatthet
Mottagen: 22 september 2012
Anmäl textfel