LitteraturMagazinets recension av Wallflower, Stephen Chbosky
Många teman i gränsöverskridande ungdomsbok
”Wallflower” är en gränsöverskridande och mångfacetterad ungdomsbok med en älskvärd huvudkaraktär. Den tar upp teman som sexualitet, kärlek, droger och psykisk ohälsa. Framför allt handlar den om vänskap när den är som bäst.
”Wallflower” kom ut första gången 1999 och har sedan dess väckt stor uppmärksamhet, framför allt i USA där den är bannlyst från flera bibliotek och bokhandlare.
Charlie är en person som ser. Han står utanför och iakttar, han lyssnar när andra pratar och han förstår. Han är en wallflower. Under sitt första år i high school lär sig Charlie hur det är att delta, och hur härligt livet kan vara när man har vänner att dela det med. Han får också känna på hur svårt det kan kännas att vara någons vän. Hur tröstar man någon som mår dåligt? Ska man alltid säga som det är – även om det gör ont att ta sanningen?
Hela berättelsen är skriven i brevform, vilket i vissa böcker blir krystat, men här helt genialiskt! Det gör att vi kommer nära Charlie som berättare. Brevformen blir inte bara en berättarteknik – det blir en del av Charlies personlighet. Man kan fråga sig hur många som skulle skriva ner hela sin livshistoria i brev till en relativt okänd mottagare, men efter ett par kapitel är jag helt med på tåget: det är typiskt Charlie.
Något som är intressant med den här boken är att den innehåller många olika stämningar. Ibland är den hemsk och sorglig och ibland hysteriskt rolig. Sen är den dessutom väldigt härlig på sina ställen. På det viset är den omöjlig att placera i ett ”fack”, vilket jag tycker om. Det behöver varken vara en bok om förälskelse eller om alkoholism och misshandel – det kan vara både och, för så är livet. Det är ett pussel av flera olika känslor och händelser.
Dock blir det problematiskt på vissa ställen när jag söker en riktning i boken, en hint om var vi är på väg, vilket inte är helt entydigt. Ju längre in i boken jag kommer, desto mindre stör det mig, men jag hade uppskattat mer tydlighet. Framför allt i bokens början.
”Wallflower” är på många sätt gränsöverskridande. Speciellt med tanke på att den utspelar sig i USA, där attityder kring alkohol, droger och sex generellt sett är något striktare än här. Här finns det både LSD, haschbrownies, alkohol och cigaretter, vilket i boken är relativt normaliserat. Psykisk ohälsa är också ett tema som återkommer. Även om miljön på många sätt är oroande känns den ändå realistisk, och jag uppskattar att författaren vill beskriva hur det faktiskt är istället för hur det borde vara.
Jag upplever också boken som gränsöverskridande vad gäller sexualitet och könsroller. Den innehåller mycket sex, både homo- och heterosexualitet, abort och mycket tårar bland både killar och tjejer. Framför allt läggs ingen värdering i detta, vilket jag blir positivt överraskad av.
Vänskapen och hur den gestaltas i boken stannar kvar hos mig. Eller snarare: hur karaktärerna är som vänner, för de är verkligen varandras vänner. Så som jag önskar att alla vänner var. Det bästa med den här boken är dock Charlie. Han är en älskvärd karaktär, en person jag önskar fanns i verkligheten. En jag kommer sakna.
* Recensionen baseras på den engelska utgåvan av boken med originaltiteln ”The perks of being a wallflower”. Gilla böcker gav ut boken i pocket på svenska i januari 2013.
Mottagen: 20 mars 2013
Anmäl textfel