Recension av Stora mesboken, Stefan Casta
Närgångna porträtt av tuffa och smarta småfåglar
Stefan Casta och illustratören Staffan Ullström har samarbetet kring en mängd faktaböcker om naturen. För några år sedan kom fina "Stora musboken" som handlar om gnagare. I sin nya bok fokuserar de i stället på våra vanligaste småfåglar.
I "Stora mesboken" presenterar de elva mesarter. Några av dem är så vanliga att vi ser dem varje dag, andra får man spana länge efter innan de går att upptäcka. Men det gemensamma med dem är att de både är tuffa och smarta.
Det här är en härligt generös bok, främst genom sina vackra akvarellillustrationer men också genom all mer eller mindre nödvändig fakta som presenteras. Visste ni till exempel att det på vintern dör 50 000 talgoxar – varje dag! Men när våren kommer så återstår det ändå 5 miljoner. Men störst chans att springa på en talgoxe har man under hösten, då antalet brukar uppgår till cirka 18 miljoner. Stora Mesboken är fylld av liknande fakta.
Staffans Ullströms illustrationer tar stor plats på uppslagen. Mesarna får sina närgångna porträtt, men de fångas även i sina naturliga miljöer. I boken är det inte bara de små mesarna som presenteras. Här lämnas även plats för deras fiender sparvhök och sparvuggla. I synnerhet sparvhöken kan man se komma flygande ”som ett Jasplan” mellan husväggarna inne i städerna.
Stefan Casta vet också att berätta vad man bör tänka på när man fixar en holk till mesen. Författaren skriver i sitt efterord att ambitionen med boken är att inspirera och väcka intresse för naturen. Efter några genombläddringar är det lätt att inse att det är just detta som händer i mötet med boken.
Mottagen: 10 februari 2013
Anmäl textfel