LitteraturMagazinets recension av Feminism pågår, Elin Lindell
Feminism i populärversion
Boken "Feminism pågår" tar upp ett aktuellt ämne, feminism, och lyckas på ett lättsamt vis framföra vissa delar av den feministiska ideologins bakgrund och budskap.
Författarna bakom verket är Elin Lindell och Sassa Buregren. Lindell, som bland annat har gjort illustrationen för tidningen Kamratposten, är den som har illustrerat boken. Illustrationerna gör boken till en faktabok med bitvis humoristiska inslag, och kort sammanfattat är "Feminism pågår" en bok om feminism i populärversion.
"Feminism pågår" är en bok som lättsamt tar med läsaren på en översiktlig promenad genom de feministiska kvarteren, både historiska och dagsaktuella. Boken har delats upp i olika kapitel, och i dem kartlägger Buregren och Lindell allt från kvarter med mäktiga feminister till vägkorsningar med olika feministiska inriktningar. Vad den feministiska rundturen emellertid saknar är någon typ av källhänvisning, dit läsaren kunnat gå för att exempelvis kolla upp hur mycket kvinnors och mäns lön skiljer sig åt. Boken uppmanar nämligen läsaren till att ta ställning och säga ifrån i situationer där något känns orättvist, men förutom den översiktsinformation som läsaren får i boken så ges få verktyg för sådana aktioner.
De svartvita illustrationerna speglar det som skrivits i texten, ibland i form av direkt illustrativa översättningar av texten och ibland som en kommentar på det som just har berättats. Vad som är säkert är emellertid att de är humoristiska, ibland med inslag av ironi. De bryter av textmassan och gör det enklare att läsa och ta till sig all information, även om det hade behövts en färgklick här och var.
"Feminism pågår" visar emellertid bara upp en sida av feminismen. Den saknar ett intersektionellt perspektiv, med vilket olika typer av normer och privilegier i samhället uppmärksammas – exempelvis hur en persons hudfärg påverkar hur den blir behandlad, exempelvis i feministiska sammanhang. Det gör att boken snarare än att vara representativ för feminismen, istället delvis blir exkluderande. På en sida i boken står det om olika inriktningar i feminismen, där radikalfeminism och ekofeminism beskrivs kort emedan begrepp såsom Black feminism, vilken uppmärksammar rasism, nämns men inte beskrivs. Det är ovisst om författarna aktivt valt att skriva boken ur ett så kallat "vitt" perspektiv, men i sådana fall hade det varit passande med en liten kommentar angående detta. Att skriva en bok som tar upp alla feministiska nyanser är antagligen så gott som omöjligt – men som den här boken är utformad hade den feministiska översikten med några enkla medel gått att göra något mer inkluderande.
"Feminism pågår" riktar sig mot 9-12-åringar, men även läsare i högre åldrar kan få ut något av boken, beroende på hur välbevandrad en är i feminismen. Boken är ett trevligt första möte med feminism på grund av dess lättsamma och relativt oproblematiska förhållningssätt. Emellertid, på grund av att boken brister i nyansering och intersektionalitet vad gäller bland annat att röra sig utanför den "vita" feminismen så behöver läsaren ta del av ytterligare feministiska verk för att få en mer heltäckande kartläggning av feminismen.
Mottagen: 2 mars 2016
Anmäl textfel