LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Al Dente, Samantha Santambrogio-Öberg

Italiensk mat på riktigt – och på svenska

Två sidor senare är jag hejdlöst förälskad i Samantha Santambrogio-Öberg. Var har du varit i hela mitt liv?"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Al Dente : Italiensk matlagning på riktigt
Författar-
presentation:
Samantha Santambrogio-Öberg

Det är sällan jag gapskrattar när jag bläddrar i en kokbok men det här är något så ovanligt som en kombination av torr svensk humor och mustig italiensk matglädje. Eller är det tvärtom?

"Inte en italiensk kokbok till!" suckar jag och ser framför mig pittoreska byar, rynkiga farbröder och recept med konstiga styckningsdetaljer. Men jag ger den ändå en chans eftersom jag har hört att jag åtminstone ska få svar på varför jag behöver så många olika sorters olja i köket. Två sidor senare är jag hejdlöst förälskad i Samantha Santambrogio-Öberg. Var har du varit i hela mitt liv?

Kärleken till landet, maten och råvarorna är så klart stor, som i alla italienska kokböcker. Men det finns en ovanlig tolerans och till och med respekt i boken för att det medelsvenska livet inte är som det italienska alla gånger. Eller med andra ord: "Att äta primo, secondo, contorno och dolce som vi gör hemma i Italien är inte kompatibelt med Bolibompa och övertidsarbete".

Pekpinnar förekommer, men de riktas snarare mot den som inte vågar strunta i pekpinnar och lita på de egna smaklökarna. Det enkla hyllas som så ofta, men här upplever jag att det verkligen är enkelt också. Enkelt för mig är ingredienser jag lätt kan få tag på och tillaga utan större vedermödor – det är inte att åka ut på landet och köpa ett halvt lamm eller lufttorka min egen skinka i garaget. Författaren verkar vara inne på samma linje. De första recepten handlar visserligen om att konservera och att göra egen korv. Avskräckande javisst, men det beskrivs på ett så självklart sätt att jag släpper garden och kommer på mig själv med att överväga att tillverka en salsiccia eller två till helgen.

Kokboksmakarna verkar också ha förstått att de flesta vid det här laget har sett sig mätta på italienska stämningsbilder – nu vill vi se maten! Nästan alla recepten illustreras med ett tydligt foto av den färdiga maträtten, i några förklaras momenten med tydliga steg-för-stegbilder för att det inte får gå fel; "Ragù är en rätt som man lagar med stort allvar i Italien".

Syftet har varit att göra en bok med italiensk mat som funkar i Sverige – och det lyckas Samantha Santambrogio-Öberg med utan tvekan. Att hon till vardags håller kurser i italiensk matlagning kan vara en bidragande orsak till att svårighetsgraden och tilltalet känns genomtänkt, hon har helt enkelt praktisk erfarenhet av matintresserade svenskar. I boken får man även svar på de vanligaste frågorna från matlagningskurserna, som varför italienare inte är tjocka och om man ska kasta spagettin på kaklet eller kylskåpet när den är färdig.

Man luras av den här boken. Blicken faller inte på den i kokboksfloden eftersom den inte har en parmesanost i närbild eller en citruslund i motljus på framsidan. Den har – en risotto. En av de minst bildsköna maträtterna i världen. Varför? Kanske för att det inte är en bok som vill få oss att längta efter en ny semesterresa, den vill få oss att laga mat.

Gör ett försök att hitta den här boken bland alla andra snygga böcker om sydländsk mat. Den är en riktig pärla i både språk och bild, man känner att man både vill och kan laga den här maten och att den är gjord av en författare med insikt i gemene mans förkunskaper och förutsättningar. Men jag vet fortfarande inte varför jag ska ha så många olika olivoljor i skafferiet...

Erika Wallman

Mottagen: 15 juni 2013

 

Anmäl textfel

Sveriges ledande muminåterförsäljare
Sveriges största sortiment av muminmuggar, och ytterligare hundratals muminprodukter. Till muminavdelningen
Pocket 8 kr/styck
Alltid i Glansholms Antikvariat, fler än 2000 pocket, 8 kr/styck.
Visa listning
Inbundet 19 kr/styck
Alltid i Glansholms Antikvariat, fler än 2000 inbundna böcker, 19 kr/styck.
Visa listning
 

Boktoppen

Den sista grisen

av Horace Engdahl
Inbunden, Finns i lager, 271 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Oanade konsekvenser

av Elizabeth George
MP3 CD, Finns i lager, 280 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Blå stjärnan

av Jan Guillou
Inbunden, Finns i lager, 289 kr
MP3 CD, Finns i lager, 298 kr

Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)

av Jonas Jonasson
MP3 CD, Finns i lager, 298 kr
CD-skiva, Finns i lager, 352 kr
Inbunden, Finns i lager, 289 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Playground

av Lars Kepler
Storpocket, Finns i lager, 140 kr

STHLM DELETE

av Jens Lapidus
MP3 CD, Finns i lager, 280 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 78 kr
Litteraturmagazinet listar
Litteraturmagazinet listar

LitteraturMagazinet tipsar

Jack

av Christina Lindström
Inbunden, Finns i lager, 172 kr

Starkare än magi

av V. Florian
Häftad, Finns i lager, 109 kr

Fiskarmännen

av Chigozie Obioma
Pocket, Finns i lager, 69 kr

H som i hök

av Helen Macdonald
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Avd. för grubblerier

av Jenny Offill
Inbunden, Finns i lager, 262 kr
CD-skiva, Finns i lager, 367 kr
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Tackla hatet

av Ordfront Förlag
Inbunden, Finns i lager, 271 kr

Pockettoppen

Avdelning 73

av Sofie Sarenbrant
MP3 CD, Finns i lager, 298 kr
Pocket, Finns i lager, 78 kr

Järnblod

av Liza Marklund
Inbunden, Finns i lager, 289 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Öppnas i händelse av min död

av Liane Moriarty
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Falleri, fallera, falleralla

av Carin Gerhardsen
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Vårjakt i Rosengädda

av Emma Hamberg
Pocket, Finns i lager, 69 kr
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2