LitteraturMagazinets recension av Sverige år noll: VM-sommaren 1994, Robert Börjesson
Ett försök att sätta in VM-sommaren 1994 i ett större sammanhang
Robert Börjessons bok är en berättelse om ett lag som tillsammans vinner en stor framgång.
Mycket har skrivits och sagts om fotbolls-VM för herrar 1994 och det bragdartade bronset som Sverige då vann. Tjugo år efter Ravellis straffräddningar kommer en bok som följer hela resan från början till slut. Behövs det? Det som gör boken läsvärd är att det inte bara är en nostalgitripp utan också ett försök att sätta in VM-sommaren i ett större sammanhang.
Titeln på boken ”Sverige år noll” anspelar på att 1994 var ett år då mycket annat än fotboll stod på spel i Sverige. I det läget blev landslagets framgångar en positiv kraft som lyfte en befolkning i behov av en ljusare syn på framtiden. Vändningar blev det också, politiskt, ekonomisk och socialt. Dessutom skedde många andra dramatiska händelser under året.
Valåret 1994 befann sig Sverige i ett ekonomiskt besvärligt läge där arbetslösheten hade skjutit i höjden. Ingvar Carlsson var på väg att ta över positionen som statsminister efter Carl Bildt och använde fotbollsmetaforer i sin valkampanj. Flyktingförläggningar attackerades och trots Ny Demokratis kollaps var de främlingsfientliga krafterna fortfarande starka. I det läget kunde dock landslaget med spelare som hade invandrarbakgrund tjäna som förebild för landets mångfald.
I första hand är ändå Robert Börjessons bok en berättelse om ett lag som tillsammans vinner en stor framgång. Det är intressant att ta del av vad som rörde sig i spelarnas huvuden under de dramatiska matcherna. Det som starkast har bevarats i minnet är naturligtvis straffsparksläggningen mot Rumänien i kvartsfinalen. Men spelarna själva lägger lika stor vikt vid matcherna i gruppspelet, framför allt mot Kamerun och Ryssland. I båda de matcherna kunde drömmarna om stora framgångar ha spolierats.
En stor del av innehållet i boken utgår från intervjuer med spelare och ledare om vad som hände på och utanför VM-planerna i USA. Det är ett ganska omfattande flöde av anekdoter och upplevelser av stämningen i truppen, känslor inför matcher och tankar om laguttagningar som möter läsaren. Lite för osorterat presenteras de olika spelarna och deras plats i laget, boken hade tjänat på att struktureras upp en aning.
Man blir också lite tveksam till om alla berättelser i boken skildras på ett balanserat sätt, eller om vissa saker har förstorats upp i efterhand. Hållningen till spelarnas utsagor känns mer kvällstidning än morgontidning om man säger så. Till bokens fördel är att författaren inte har väjt för att plocka fram konflikterna i truppen som också fanns. ”Sverige år noll” är inte enbart en glänsande hyllningsskrift utan ett försök att ge plats åt alla aspekter av VM-äventyret, till exempel att Anders Limpar ville åka hem och grälet i omklädningsrummet efter semifinalen mot Brasilien.
Det är bra att få perspektiv på saker och ting. Börjessons bok hjälper nutida fotbollssupportrar att inse vad som krävs för att ett svenskt landslag ska kunna nå långt. Ett stort ledarskap som inte nödvändigtvis kräver yviga gester, utan med gediget fotbollskunnande och förmåga att skapa trygghet. VM-laget 1994 bestod också av många spelare som var tongivande i stora europeiska klubbar, vilket i dagens landslag i stort sett bara kan matchas av Zlatan Ibrahimovics status.
Det dröjde 36 år mellan Sveriges två senaste medaljer i fotbolls-VM för herrar. För en relativt liten fotbollsnation är det mycket som ska falla samman för en sådan framgång. Men när det händer ger det upphov till stora berättelser som lever i folks minne i många år framåt. ”Sverige år noll” kan med fördel läsas för att flyttas tillbaka 20 år i tiden och ryckas med i euforin återigen.
Läs vidare: Recension av "Utväg: fotboll" av Erik Niva. "Välskriven tegelsten med samhällsengagemang".
Erik Niva har etablerat sig som Sveriges främste fotbollsjournalist med sina krönikor och insatser som expert i TV-sändningar. Lagom till VM i Brasilien kommer hans tredje bok om spelet som fascinerar så många över hela världen; ”Utväg: Fotboll”. Även den som inte tycker att fotboll är allt här i livet kan få ut något av Erik Nivas bok.
Mottagen: 15 juni 2014
Anmäl textfel