LitteraturMagazinets recension av Falska kvinnor, Rebecca Chance
2010-talets Jackie Collins är tillbaka
Rebecca Chance fortsätter att underhålla i ”Falska kvinnor”, hennes andra roman som publicerats på svenska.
Det höga tempot befäster henne som 2010-talets svar på Jackie Collins. Det är starka känslor och mycket på spel när hon återvänder till passion och svek i lyxiga miljöer.
På det exklusiva rehabiliteringscentret i Los Angeles samlas människor som utåt sett borde vara mer eller mindre lyckade. Filmstjärnan Joe, fotomodellen Amber, rockstjärnedottern Petal och deras medpatienter strävar för att anpassa sig för tillvaron på rehab. En del är där frivilligt, andra tvingade och vissa har helt egna agendor med sitt besök. Gemensamt är att alla vill ha en förändring i sina liv, oavsett på vilket sätt det blir.
”Falska kvinnor” grundar sig på ett klassiskt upplägg och är på vissa sätt en förutsägbar berättelse. Detta hade kunnat resultera i ganska tråkig och intetsägande läsning, utan större poänger. Men, så blir inte fallet. Rebecca Chance har lyckats med ett alldeles ypperligt utförande, blandat med både humor och förvånande överraskningsmoment. Hennes karaktärer är smarta, roliga och agerar ofta väldigt realistiskt i en orealistisk värld. Eller precis tvärt om. Detta gör att läsningen blir underhållande och ständigt håller läsarens intresse vid liv.
På vissa ställen känns dock som att karaktärerna sitter fast i allför djupa spår fyllda av stereotypa könsroller, vilket förstör den annars överlag glättiga stämningen. Tröttsamt när det inträffar, men Rebecca Chance väger upp det till viss del med partier med oväntat djup, något som ofta kan saknas inom genren. Överlag är det däremot glittrigt, intensivt och snabba kast, vilket gör det till alldeles utmärkt underhållning. Kanske något för sommarens solstol?
Mottagen: 28 april 2014
Anmäl textfel