LitteraturMagazinets recension av Mord på Stenungsbaden Yacht Club, Ramona Fransson
Snabbt tempo i deckare med samhällskritisk kärna
Ramona Franssons deckare tar upp en rad viktiga ämnen som berör varje medborgare i ett samhälle och frågorna om hur vi som människor behandlar varandra är många.
Vad är ett liv värt? Vad är det egentligen som gör att vi anser oss ha rätt att göra som vi vill med andra människor? Och finns det egentligen en rättvisa när det otänkbara redan har inträffat? ”Mord på Stenungsbaden Yacht Club” berättar om trafficking och dess offer, om hur hög uppsatta samhällsmedborgare vänder bort blicken för att säkra sin egen personliga vinning. På så sätt är det läsning som kräver eftertanke, då kopplingarna till det egna samhället tål att funderas mer över.
På en bordell i London lever flickorna ett slavlikt liv där de drogas och säljs om och om igen till olika män. Skulle någon av dem få för sig att skvallra så är straffet kort och brutalt. Indiska Vanessa såldes som barnsexslav av sin familj i mycket unga år och har blivit utnyttjad på alla tänkbara sätt, förnedrad och misshandlad så länge hon kan minnas. När hon får en möjlighet att komma bort från det livet så hoppas hon på att allt kommer att bli mycket bättre. Parallellt med Vanessas kamp i livet hittas liket av en ung kvinna, dotter till en rik brittisk affärsman, på Stenungsbaden Yacht Club utanför Göteborg. Polisen kopplas in och med kriminalkommissarierna Greger Thulin och Katarina Linde i spetsen försöker de lösa fallet med den mördade kvinnan.
Berättelsen har överlag ganska tvära kast i sin stil, men så fort man som läsare har vant sig vid den går läsningen allt fortare, samtidigt som tempot trappas upp och berättelsen engagerar sig allt mer i karaktärerna. Speciellt berättelsen om Vanessa och hennes liv känns levande och viktigt, särskilt med tanke på att hennes situation är alltför vanlig i Europa i dag. För det som kan hända i London kan hända i Stockholm och det kan då även hända i Göteborg, Linköping eller Kalmar.
Det finns dock en hel del logiska luckor som hade kunnat fyllas igenom för att göra berättelsen mer solid. Det hade den vunnit mycket på. Nu blir det så att man som läsare ibland tappar greppet om historien, då händelseförloppet inte alltid känns helt självklart och det ibland blir kast som är svåra att följa. Dock brukar förvirringen bli kortvarig då det är relativt lätt att plocka upp tråden igen då språket är snabbläst och mycket lättillängligt.
” Mord på Stenungsbaden Yacht Club ” är en snabb historia med en samhällskritisk kärna. För läsare som är förtjusta i deckare i stil med Camilla Läckberg kan nog finna Ramona Fransson, som i det här fallet har en mer samhällskritisk inriktning, som ett intressant tillskott i läsningen.
Mottagen: 24 maj 2013
Anmäl textfel