LitteraturMagazinets recension av Var ska jag lägga mitt huvud?, Rakhsha Razani
En alltför angelägen historia
I Rakhsha Razanis debutalbum får vi följa hennes liv, från barndom till medelålder. "En mycket stark saga ur verkligheten", skriver LitteraturMagazinets Sebastian Lönnlöv.
Irans politiska utveckling har gett upphov till flera grafiska romaner av hög klass, till exempel Marjaneh Satrapis "Persepolis" – men det finns minst en berättelse för varje liv, oftast betydligt fler. Rakhsha Razani är sedan många år bosatt i Sverige och som illustratör har hon goda förutsättningar för att berätta om sitt liv i just grafisk form.
I detta debutalbum får vi följa Razanis liv, från barndom till medelålder. Under den tiden hinner shahen störtas, en stenhård diktatur ta form och krig utkämpas. Razani väjer aldrig för det svåra, vare sig i de stora perspektiven eller i de mindre och mera mellanmänskliga, men visar också på individens idoga försök att så gott som möjligt skapa ett liv fungerande under olika förutsättningar.
Ur ett intrigperspektiv kanske flytten till Sverige förväntas leda till lycka, men Razani visar tvärtom på exilens ensamhet och samhällets kyla. Det behöver inte handla om något större än minimal pension, på grund av att heltidsjobb var omöjligt att finna, eller vardagsrasismen som påverkar även hennes barns möjlighet att skapa ett fullvärdigt liv på värdiga villkor.
Razani har valt ett annorlunda upplägg för en grafisk roman, som bygger på illustrationer och text snarare än det klassiska stripp-formatet. Hennes bildspråk är mycket levande och talande. Tillsammans med en alltför angelägen historia blir denna berättelse om hemlöshet i världen en mycket stark saga ur verkligheten, som jag verkligen hoppas att så många som möjligt läser.
Mottagen: 17 november 2015
Anmäl textfel