Söker du efter "Magen : bakterier, buller och brak" av Claude Marcus? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Magen : bakterier, buller och brak
Av Claude Marcus, Elisabet Norin, Elisabeth Norin, Ingemar Ernberg, Peter Benno, Roland Möllby, Tore Midtvedt, Tore Midvedt, Torgny Svenberg

Bok- presentation: |
Magen : bakterier, buller och brak |
Författar- presentation: |
Claude Marcus |
![]() |
Några ledande forskare och läkare inom olika specialiteter skriver om vad vi vet om magen idag, om bakteriernas roll, om maten vi äter. Har vi alla olika uppsättningar gener som gör att vi behöver olika sorts mat? Kan en diet passa mig men inte dig? De skriver också om sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki och laktosintolerans, liksom om ballongmagar och fetma.
När magen inte sköter sig är det troligen bakterierna som hamnat i obalans. Vi har omkring ett kilo bakterier i magen och tarmarna - eller 100 miljarder bakterier per milliliter.
De flesta är våra vänner, de ser till att vi får ut näring av maten vi äter och de skyddar oss. Men om balansen i denna tarmflora störs ökar risken för att fientliga bakterier får fäste. Det är då alla de nerver vi har i magen och tarmen rapporterar att något är fel, och vi blir medvetna, ja ofta helt upptagna av tillståndet i magen. Den är en central och nästan outforskad del av vår kropp.
Denna titel är en del av vår serie: Karolinska Institutets forskare skriver, som främst vänder sig till drabbade och deras anhöriga, men också till dem som är särskilt intresserade. Det finns böcker om: Alzheimer, Bröstcancer, Njurarna, Prostatacancer, Diabetes, Dyslexi, Multipel Skleros, Magen, Melanom, Hörseln och Reumatism.
Utgåvor
Några av landets främsta forskare, läkare och experter på tarmen och dess flora, förmedlar sin kunskap om tarmfloran och dess roll i samband med hälsa och sjukdom. Boken är rikt illustrerad och fungerar väl som uppslagsverk för läsning enbart av avsnitt som intresserar med sidhänvisningar och registret.
Hur står det till med magen idag? Lite knip? Gasigt? Under en livstid stoppar vi i oss ungefär 25 ton mat, och allt passerar genom mag-tarmkanalen, eller magen. Inte så konstigt kanske, om vi ibland drabbas av magproblem. Men vad är det som sker i magen när vi äter och dricker? Och när någonting inte är som det ska, vad kan man då göra åt det?
Magen är en oumbärlig bok för alla som lider av magproblem eller bara vill veta mer om denna relativt outforskade del av kroppen. I magen och tarmarna finns ungefär ett kilo bakterier, och det är oftast för att bakteriebalansen rubbats som vi får problem. I boken redogörs för bakteriernas betydelse för magen, och mag-tarmkanalens vanligaste åkommor och sjukdomar beskrivs på ett åskådligt och lättfattligt sätt.
Magen är en mycket läsvärd och lättillgänglig bok, skriven av experter och illustrerad med både vackra och pedagogiska illustrationer. Varje kapitel kan läsas fristående, och i slutet av boken finns ett register med ordförklaringar.
Författare
Peter Benno Ingemar Ernberg
Claude Marcus Tore Midtvedt
Roland Möllby Elisabeth Norin
Torgny Svenberg
recension
I denna skrift beskriver forskare från Karolinska Institutet de flesta av de sjukdomar och tillstånd som kan drabba mag-tarmkanalen. På ett lättfattligt och ibland humoristiskt sätt avhandlas allt från lättare problem som förstoppning och IBS - Irritable Bowel Disease - till mer allvarliga, exempelvis ulcerös colit och Crohns sjukdom. Det redogörs enkelt och koncist för de aktuella utredningar och behandlingar som idag används vid olika magåkommor. Stort utrymme ägnas åt bakterieflorans och immunsystemets betydelse för mag-tarmkanalens funktion. Magproblem är mycket vanliga i befolkningen och detta är en bok som säkert kan intressera en bred allmänhet. Texten är rikt illustrerad med pedagogiska teckningar och fotografier. Man har även valt det tilltalande konceptet att använda teckningar från en medeltida medicinsk handskrift som huvudillustration till varje kapitel.
Lars Svensson
Recension
Lektör BTJ
Några ledande forskare och läkare inom olika specialiteter skriver om vad vi vet om magen idag, om bakteriernas roll, om maten vi äter.
Några ledande forskare och läkare inom olika specialiteter skriver om vad vi vet om magen idag, om bakteriernas roll, om maten vi äter. Har vi alla olika uppsättningar gener som gör att vi behöver olika sorts mat? Kan en diet passa mig men inte dig? De skriver också om sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki och laktosintolerans, liksom om ballongmagar och fetma.
När magen inte sköter sig är det troligen bakterierna som hamnat i obalans. Vi har omkring ett kilo bakterier i magen och tarmarna - eller 100 miljarder bakterier per milliliter.
De flesta är våra vänner, de ser till att vi får ut näring av maten vi äter och de skyddar oss. Men om balansen i denna tarmflora störs ökar risken för att fientliga bakterier får fäste. Det är då alla de nerver vi har i magen och tarmen rapporterar att något är fel, och vi blir medvetna, ja ofta helt upptagna av tillståndet i magen. Den är en central och nästan outforskad del av vår kropp.
Denna titel är en del av vår serie: Karolinska Institutets forskare skriver, som främst vänder sig till drabbade och deras anhöriga, men också till dem som är särskilt intresserade. Det finns böcker om: Alzheimer, Bröstcancer, Njurarna, Prostatacancer, Diabetes, Dyslexi, Multipel Skleros, Magen, Melanom, Hörseln och Reumatism
0
Bok: 157632
Anmäl textfel