LitteraturMagazinets recension av Det smakar kalas!, Pernilla Gesén
Precis så här smakar ett kalas!
Kalasförberedelser är ett lysande upplägg för en småbarnsbok – och Gesén och Gimbergsson ror det iland med bravur.
Lova och hennes pappa förbereder barnkalaset. De blåser upp ballonger, bakar och badar. På ett uppslag ställs frågan "Hur smakar det?" och på nästa beskrivs det som görs, hur det känns och smakar, och frågan får sitt svar. Mot slutet kommer mamma hem med presenterna och kalaset kan börja.
Många småbarnsböcker bygger på hur något smakar, känns eller låter men ofta handlar de om mat, leksaker eller djur. Pernilla Gesén och Sara Gimbergssons tidigare böcker om Lova tillhör toppskiktet i den här kategorin, de har en förmåga att göra vardagliga händelser viktiga och spännande och tar barnets upplevelser på allvar.
Här har Gesén valt ett lite svårare ämne, kalasförberedelser, men samtidigt är valet så bra. Kalas och dess olika beståndsdelar är något barn tidigt lär sig känna igen, uppskatta och längta till även om de inte kan uttrycka det med ord. Att skriva om något som många tänker på med förväntan, glädje och magpirr är genialiskt, jämfört med att göra ännu en "vad-säger-grisen"-bok.
Sara Gimbergssons bilder är omisskännliga. Milda färger och spännande perspektiv gör att varje uppslag känns nytt. Och naturligtvis ett stort plus i kanten för att det (fortfarande) är pappa som är hemma och pysslar, och för att gamla mormor eller farmor får vara med och äta tårta.
Erika Wallman
Mottagen: 24 april 2014
Anmäl textfel