LitteraturMagazinets recension av New Delhi–Borås, Per J Andersson
Sann berättelse om kärlekens kraft
"New Delhi–Borås" är en fullständigt osannolik berättelse om den kastlösa, fattiga pojkens livsöde. Hade inte boken avslutats med fotografier ur Pikejs äventyrliga liv, så hade jag tvivlat på att den verkligen var sann.
Per J Andersson, grundare av tidningen Vagabond, har skrivit romanen och han har god kännedom om Indien. Han har skrivit flera böcker om landet. Boken är intressant, välskriven och spännande och precis så färgsprakande som omslaget antyder.
Den handlar om den unge mannen i Indien, som följer sitt hjärta och säljer allt han har för att på cykel ta sig till Borås, till den kvinna som ska bli hans fru. Det är en äventyrsberättelse som gör att jag sträckläser, allt är som en saga ur "Tusen och en natt" och ändå är det en saga som är helt sann. Hade inte boken avslutats med fotografier ur Pikejs äventyrliga liv, så hade jag tvivlat. Det är synd att inte fotografierna tryckts på ett papper av bättre kvalitet för att ge dem större rättvisa.
Pikej (Jagat Ananda Pradyumna Kumar Mahanandia) föddes i en liten by i Orissa och astrologen i byn ristade ner sin profetia på ett palmblad: ”Han ska gifta sig med en flicka som inte kommer från stammen, inte från byn, inte från distriktet, inte från provinsen, inte från delstaten och heller inte från vårt land.” ”Du behöver inte leta upp henne, hon kommer att leta upp dig”, sa astrologen. På palmbladet stod också: ”Din tilltänkta hustru ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken.”
Pikej växer upp och förstår inte varför prästerna kastar stenar efter honom om han närmar sig templet. Han vet ännu inte vad kastsystemet innebär. Men när vissa barn, som råkat röra vid honom av misstag, genast springer och tvättar sig, börjar han fundera. Sedan när han börjar skolan får han inte sitta tillsammans med de andra barnen i salen, utan bara ute på verandan. De enda gångerna han får flytta in i salen och behandlas som andra barn är när skolinspektören kommer på besök.
Mycket förändras när han kommer till huvudstaden för att gå på konstskola. I konstskolan behandlas alla lika. Han har fått stipendium, men när stipendiepengarna uteblir, försnillas, går han hungrig på gatorna och sover på järnvägsstationen. Han börjar teckna turisternas porträtt, träffar många av de hippieungdomar, som på den tiden vurmade för den österländska filosofin och kom i en ständig ström till Indien. Han får många värdefulla kontakter.
Pikej är skicklig, han blir kallad att teckna kungens porträtt och han blir kallad till Indira Gandhi. Han tecknar även den ryska kosmonauten Valentina Teresjkovas porträtt. Han är en levnadskonstnär, som har lätt att kommunicera med människor. En dag kommer Lotta för att få sitt porträtt ritat och hon kommer igen och igen, och en kärlekshistoria inleds. Lotta berättar för Pikej att Sverige också tidigare hade ett system som liknade kasten och att hon tillhör kastet adeln som har sitt vapen i en kyrka. Lotta stämmer till alla delar in på hans livsprofetia.
Ungdomarna skiljs åt men håller kontakt med brev. Pikej slutför sin konstutbildning och Lotta utbildar sig i Sverige. En dag blir längtan för stark och Pikej börjar sin långsamma resa mot det okända landet på cykel. Han vet inte hur långt det är. Han vet inte var landet Sverige ligger. Han vet bara att Lotta är hans öde och han trampar envist vidare. Resan underlättas något av att han har så lätt att få kontakt med människor.
Den här boken får mig att tro på människans godhet och kärlekens inneboende kraft. Livet och utvecklingen i Indien skildras ur Pikejs perspektiv och utgör tillsammans med hans äventyrliga resa bokens stora behållning. Här finns också några dråpliga scener när Pikej försöker anpassa sig till Sverige och svenskarna. Pikej och Lotta gifter sig 1979, två år efter hans äventyrliga resa till Borås. Hur lyckas de, trots helt olika bakgrund, hålla sin kärlek vid liv? De måste ha stött på många svårigheter. Här finns fortfarande en historia kvar att berätta.
Mottagen: 13 mars 2013
Massor av lästips till årets stora läshelg
Glad påsk alla läsare!
Anmäl textfel