Recension av Svampkokboken, Pelle Holmberg
Författarnas passion för svamp lyser igenom
När man läser en bra kokbok så ska man bli sugen på att laga mat. Bilderna – tillsammans med personliga kommentarer och intressanta recept – ska locka fram det behovet hos läsaren. Det ska vara genuint och nyskapande och man ska bli glad när man läser.
Dessutom ska det kännas att författarna har en passion för den mat de vill att världen ska upptäcka – och få läsaren att förstå vad som är så stort med just deras sätt att laga mat. Och så självklart: Det ska märkas att författaren vet vad hen pratar om. Ska man lägga sina smaklökar i någon annans händer så måste man veta att hen vet vad hen gör!
Lyckligtvis så passar ”Svampkokboken” in väldigt bra på mina krav på vad en bra kokbok ska innehålla.
Det finns ett gediget avsnitt om hur man tar tillvara svampen man plockar (torka, mala ner till mjöl, buljong, salta, allt finns där) där det märks att det är erfarna experter som håller i pennan. Här finns det recept för alla olika preferenser på matbordet (vegetariskt, kött, kyckling och så vidare) och det finns recept för nästan alla olika kategorier av mat; huvudrätt, smårätter, plockmat och så vidare. Av naturliga skäl inga desserter, men det måste jag säga bara känns bra, min experimentlusta sträcker sig nämligen inte så långt, svamp i efterrätt låter inte så lockande om jag får tillstå.
Plus i kanten för kategorin om rester där det ges förslag på hur man kan fräscha upp det som blivit över i kylskåpet och kanske annars skulle ha fått med sophinken ut. Med hjälp av olika svampkombinationer så ges en bra bild av hur man utnyttjar det överblivna till max och undviker onödigt spill.
Recepten är enkla att följa, det finns både variationer på en rad vanliga rätter samt en hel del nya. De personliga kommentarer som finns bredvid de flesta av dem ger ett djupare intresse för läsaren, var det kommer ifrån och så vidare. Bilderna är tagna på ett sätt och lockar till intresse, som läsare känner jag att jag skulle vilja äta det som finns på dem.
Det enda jag saknar är bilder på och beskrivningar av de svampar som nämns i recepten, men samtidigt förstår jag mycket väl att författarna inte vill riskera dels att det blir en svampsortsbok istället för en kokbok, dels att alltför knapphändig information gör att risken att hugna plockare kanske plockar fel ute i skogen och blir sjuka. Istället rekommenderar de att man som plockare alltid ska ha med sig en uppdaterad svampbok när man plockar, och i tvivel alltid kasta istället för att äta. Bra råd, speciellt för mig som trots att jag är väldigt förtjust i svamp är en novis ute i skogen. Därför är det nog dags för mig att investera i en bra svampbok innan säsongen är slut för den här gången.
Mottagen: 24 oktober 2012
Anmäl textfel