LitteraturMagazinets recension av Järnskallen, Nils Håkanson
Historisk äventyrsroman som gapar över lite för mycket
Nils Håkansons nya historiska äventyrsroman "Järnskallen" har ett intressant upplägg, men håller inte riktigt hela vägen.
Samtidigt som första världskriget pågår som värst och Sverige står inför en möjlig revolution begås ett mord på en officer. När en grupp av ganska udda personligheter ska ta reda på omständigheterna kring mordet avslöjas ett hemligt militärt projekt. Det är ett intressant upplägg som Nils Håkanson presenterar i den historiska äventyrsromanen "Järnskallen", men det håller inte riktigt hela vägen.
Till en början sugs läsaren in i en fascinerande tid och värld. Riket Sverige står inför ett vägval, demokratiska reformer eller våldsam revolution i samband med hungerkravallerna. Det är en intressant fond som Håkanson har valt för sin roman och han lyckas ganska bra att ta med en 100 år tillbaka i tiden. Bokens styrka ligger mycket i hur 1910-talets Stockholm och den politiska utvecklingen skildras med ett för historien väl anpassat språk.
Karaktärerna som presenteras skapar också ett intresse för vart berättelsen ska ta vägen. En man som har maskerat sig med unionsflaggan, Herr Agnefit, samlar ihop ett gäng som bland annat består av en rysk-estnisk agent, en uppfinningsrik vapeningenjör och en bedragerska. De kommer utstå mycket våld och livshotande situationer när de utreder mordet och möter människorna som gör allt för att konspirationen inte ska avslöjas.
Mest intressant är kanske Lydia som klär ut sig till "Den gröne jägaren" och bekämpar brott från taken och fasaderna i Stockholm. Hon är en typisk superhjältefigur, en vanlig studentska som byter personlighet när hon tar på sig sin gröna dräkt och plockar fram sina kampsportsförmågor. Möjligen känns det aningen anakronistiskt, men hon är en skön karaktär som knyts till gruppen i samband med att hon försöker ta fast en annan av de andra medlemmarna.
Kanske blir det lite för mycket av det goda. Alla personer med fantasifulla egenskaper och attribut och de extrema scenerna som spelas upp gör att det historiska äventyret efter ett tag slår över till att bli mer av en actionspäckad thriller. De våldsamma sammandrabbningarna där huvudpersonerna för det mesta klarar sig undan till synes omöjliga situationer avlöser varandra. När flera av huvudpersonerna, till exempel agenten Henrich Murman, inte heller är helt sympatiska så bryr en sig inte så mycket om hur det går för dem.
Det är en god ansats att knyta den fiktiva konspirationen och intrigen till det som är tidstypiska miljöer och verkliga händelser. Sveriges roll i världspolitiken vävs ihop med personliga intriger och sammansvärjningar. Dessutom finns en hel del litterära referenser i berättelsen, karaktärsnamnen och presentationen av kapitlen, vilket tilltalar läsaren.
"Järnskallen" är den inledande delen på en tänkt romanserie. Vilket genomslag den får återstår att se. Det finns något för alla läsare, men kanske gapar Håkansons romanbygge över lite för mycket för att bli riktigt träffsäkert.
Mottagen: 24 juni 2015
Anmäl textfel