LitteraturMagazinets recension av Idag är allt, Nicola Yoon
Två personer, en tillfällighet
Nicola Yoon följer upp sin filmatiserade debut "Ingenting och allting" med "Idag är allt", en roman om två tonåringar med varsina problem som genom universums nyck förs samman.
Daniel är på väg till en antagningsintervju när han ser Natasha på en gata i New York. Det är Natashas sista dag i USA, om tolv timmar måste hon och hennes familj lämna landet. Daniels föräldrar är från Korea, Natasha och hennes familj är illegala invandrare från Jamaica. Han skriver kärleksdikter och vet inte riktigt vad han vill i livet – hans föräldrar har bestämt att han ska bli läkare men själv är han likgiltig inför läkarbanan och vill jobba med något han verkligen älskar – vad nu det är. Natasha vill bli dataanalytiker. Han tror på kärleken, hon vet att kärlek bara är kemikalier och slump. De träffas av en ren tillfällighet. Är kärleken mellan dem oundviklig?
"Idag är allt" är en vacker och allvarlig kärlekshistoria mellan en idealist och en realist. Nicola Yoon som har Jamaicanskt ursprung väver också skickligt in temat om identitet och att leva mellan två kulturer, där pressen från föräldrarna blandas med pressen från det nya landet. Gestaltningen av Daniel och hans familj är något skissartad och lyckas inte helt befria sig från klichéer. Bäst lyckas Yoon med porträttet av Natasha; en intelligent, analytisk tonåring som kämpar mot sin förtvivlan över att inte få stanna i USA längre. Det är en kärleksfull skildring av tonåringar och den första riktiga förälskelsen.
Mottagen: 15 juni 2017
Anmäl textfel