LitteraturMagazinets recension av Funny Girl, Nick Hornby
Nick Hornby är äntligen tillbaka
Som vanligt befolkas Nick Hornbys värld av människor som är besatta av något. I det här fallet teveserier.
Nick Hornby är tillbaka efter ett alldeles för långt uppehåll. Senaste boken "Juliet, naked" kom 2009.
Huvudpersonen i "Funny Girl" heter Barbara och har precis blivit ”Miss Blackpool”. Precis efteråt inser hon sin hemska situation; hon kommer att vara tvungen att vara ”Miss Blackpool” i minst ett år. Det gör att hon kanske aldrig kommer till London och blir tevekomiker – vilket är hennes stora dröm. Det här är i början av 1960-talet och antalet kvinnliga komiker är lätträknade. Så: Barbara ger upp titeln som ”Miss Blackpool” och åker till London.
Så småningom får Barbara kontakt med ungt författarpar och deras lika unga producent. Tillsammans börjar de skapa en teveserie med titeln ”Barbara (and Jim)”. Men många på BBC är övertygade motståndare till all slags humor. Den lilla gruppen av begåvade kreatörer vill skapa intelligent och utmanande underhållning. Men den sexuella revolutionen har knappt börjat, homosexualitet är förbjudet och skilsmässa är närmast tabu. Många teveprogram är nästan misstänkt tråkiga, kanske vill BBC tvinga tittarna att somna tidigt så de kommer till jobbet nästa morgon pigga och nytra? Men samhället förändras och ”Barbara (and Jim)” kan ta ut svängarna mer.
"Funny Girl" blir en intressant historisk skildring av Storbritanniens förändring; från ett krigstrött och stramt samhälle till 1960-talets motkultur. Som vanligt är berättelsen fylld av roliga poänger. Till exempel övertalar Barbaras agent henne att byta namn till det mer ”glamorösa” Sophie. Sedan blir får ”Sophie” spela en rollfigur som hastigt döps till ”Barbara”…
Intrigen är också oväntat tragisk. Hornby undviker helt de enkla lösningar som han ibland använde i sina tidigare böcker.
Min enda invändning är porträttet av Barbara som är platt i jämförelse med gruppen omkring henne. Dessutom beskriver Hornby henne som rolig, men Barbara varke säger eller gör särskilt många roliga saker.
”Funny Girl” är alltså inte Hornbys bästa men en av de bästa.
Fotnot: Recensionen gäller den engelska utgåvan av "Funny Girl".
Mottagen: 26 november 2014
Anmäl textfel