Recension av Bronsdolken, Michelle Paver
Bok att sätt i händerna på 10-13 åringar
Michelle Paver är en ungdomsförfatttare som har gjort stor succe i en bokserie som heter "Vargbröder" och som utspelas på stenåldern. Nu är hon tillbaka med en ny äventyrsserie; Den utstötte, som är första delen i serie i fem delar som heter Bronsdolken.
Här befinner vi oss i Grekland i Lakonien, eller Lykonien som Paver kallar den. Det är under bronsåldern och den minoiska och mykenska kulturen blomstrar. Bokens hjälte heter Hylas och är en föräldralös herdepojke. Eftersom han och hans syster är födda utanför byn lever de som utstötta i det lilla samhället. Boken börjar med att byns fredlösa jagas och dödas av en blodtörstig skara krigare, som kallas för korparna. Hylas lillasyster Issi försvinner. Nu måste Hylas fly för sitt liv. Till sin hjälp har han sin bäste vän Telamon. Telamon är son till byns hövding, men i hemlighet har han blivit vän med den utstötte Hylas. Frågan är hur länge Hylas kan lita på Telamon. Vänskap ställs mot förpliktelser och sociala skillnader. Men varför vill ”korparna” döda alla utstötta? Under sin flykt träffar Hylas Pira, en flicka som har växt upp i lyx men som också är på flykt – hennes mor vill att hon ska gifta sig med en man hon aldrig sett förut. Pira vill absolut inte det. Tillsammans måste de lita på varandra för att överleva. Dessutom får de hjälp av en intelligent delfin, Silver.
Michelle Paver kan konsten att behålla läsarens uppmärksamhet. Boken är spännande från allra första sidan, med många gastkramande effekter och spänningsmoment i slutet på kapitlen. Det märks att Paver har gjort ordentligt research; läsaren lär sig en hel del om bronsålderns Grekland. Realismen blandas med en god dos Fantasy. Karaktärerna är relativt trovärdiga, med undantag av delfinen. Språket är inte fantastiskt men inte så dåligt heller. Sätt gärna boken i händerna på 10-13 åringar.
Mottagen: 12 oktober 2012
Anmäl textfel