LitteraturMagazinets recension av Andlös, Mattias Ronge
Trovärdig dystopi utgår från klimathot och ohållbar livsstil
En epidemi med okänt ursprung sprider sig i storstäderna. Människor tappar bokstavligen andan och faller ihop när deras andningsreflex slutar att fungera. Mattias Ronges dystopi”Andlös” handlar om ett samhälle som står handfallet inför Sjukdomen.
Paniken sprider sig såväl bland vanligt folk som hos beslutsfattare. Respiratorerna räcker inte till alla som behöver dem för att överleva sömnen. Man tvingas välja vilka som ska få andningshjälp.
Ronge har beskrivit ett scenario som känns fullt tänkbart, vilket gör att den skiljer sig från många andra dystopier. Med svininfluensan i färskt minne verkar utvecklingen i ”Andlös” mycket möjlig. Eftersom Sjukdomen också eventuellt har orsaker skapade av människan kopplas skeendet ihop med vår nuvarande livsstil. Det gör boken till en både tänkvärd och trovärdig spänningsroman.
Leni tror att hon har hittat ett samband som kanske kan leda till en lösning på gåtan var Sjukdomen kommer ifrån. Hennes teori har med ljusföroreningar att göra. I de stora städerna blir det aldrig mörkt då elektriskt ljus från lampor och kommunikation skiner oavbrutet. Hon behöver ta sig från Stockholm till Lund för att påkalla vetenskapsmännens uppmärksamhet. Det är emellertid inte helt lätt då det krävs tillstånd för att lämna huvudstaden.
Konsumtionshets och klimathot är mycket närvarande i boken. För Leni innebär själva livet ständiga funderingar över vilka ekologiska fotavtryck hon lämnar. Varje youghurtburk som hamnar i soporna istället för i återvinningen är ett bidrag till katastrofen. Denna klimatångest finns det nog en del som känner igen. Andra hanterar det istället genom att blunda för varningarna och köra på som vanligt.
Om Lenis solidaritet med miljön är oändlig, har hon svårare med nära mänskliga relationer. Hon tvingas ta hand om Selma, en grannflicka vars mamma just har dött i Sjukdomen. Det ger henne en möjlighet att resa söderut då flickans mormor bor på Öland. Dessutom får hon sällskap av miljöaktivisten Martin, men till en början är Leni mest besvärad av sällskapet. Trion knyter så småningom allt starkare band till varandra när de utsätts för förföljelser, hot och påtryckningar.
Människorna i boken möter situationen på olika sätt. Leni bevakas av organisationen Livet Nu som ser Sjukdomen som en rening för samhället. När man tvingas tänka på varje andetag leder det till eftertanke och ett enklare liv, menar de. Något botemedel är de inte intresserade av.
Landsbygdspartiet skapar splittring genom att skylla Sjukdomen på stadsborna och verkar för diskriminerande åtgärder. Inte helt olikt ett annat parti som nyligen tagit sig in i Sveriges riksdag. Eftersom många gärna tar till sig enkla lösningar istället för att lyssna till komplicerade fakta får partiet också ett visst stöd. Deras propaganda uppmuntrar en del personer till våldsamheter mot de smittade, inte heller olikt aktuella händelser.
Spänningen gör kanske inte läsaren andlös, men Mattias Ronge skriver intressant civilisationskritik som är lätt att ta till sig. Den vill få läsaren att fundera över vilka de verkliga hoten mot mänskligheten är och hur vi kan förhålla oss till dem.
Mottagen: 21 april 2013
Anmäl textfel