LitteraturMagazinets recension av Frankenstein, Mary Wollstonecraft Shelley
Aktuell tvåhundraåring
Mary Shelley har med ”Frankenstein” inte bara skrivit en fantastisk skräckhistoria, utan också en roman av stor dignitet vilken även filmatiserats vid ett flertal tillfällen.
Mary Shelley föddes redan på slutet av 1700-talet och hennes roman om monstret ”Frankenstein” gavs för första gången ut 1818, så det är 200-års jubileum i år. Sommaren 1816 när Mary och hennes man reste till Schweiz och besökte poeten Lord Byron så gav han dem en utmaning. De skulle alla skriva var sin spökhistoria. Mary funderade länge, sedan började hon skriva. Först blev det ett kort utkast men efter uppmuntran från sin man utökades det till att så småningom bli en hel roman. Idag vet vi att den romanen kom att bli en klassiker inom skräcklitteraturen och få den fullödiga titeln ”Frankenstein eller den moderne Prometheus”.
I denna berättelse får vi följa en ung man, Viktor Frankenstein, och hans väg genom naturvetenskapliga studier under inflytande av alkemi. Hans strävan och ambition får honom att begå sitt livs största misstag, skapandet av Frankensteins monster. Ett monster som inte passar in utan bemöts med avsky och skräck för att sedermera även överges av sin skapare. Monstret drivs då endast av hat mot sin skapare och hans hämnd blir brutal.
Det intressanta med denna roman är författarinnans mognad i att fånga upp viktiga frågor och väva in dessa frågeställningar i verket. För att nämna några intressanta teman så kan jag börja med det vetenskapliga. Vid denna tid var vetenskaperna under framväxt och ifrågasatta. De var ett hot mot kyrkan och religionen. Vad kan/får man göra i vetenskapens namn. En annan fråga är den om vad det innebär att vara människa. Vad är gott, vad är ont? Vad definiera mänsklighet? Själva monstret i denna berättelse för en dialog med sin själv om detta. Själv kan jag tycka att människorna i boken är de verkliga monstren. Ytterligare ett tema handlar om skuld och ansvar. Den unge Viktor Frankensteins liv blir aldrig var det varit efter att han skapat sitt monster, och konsekvenserna blir betydande för honom. Boken är dessutom skriven av en ung kvinna för 200 år sedan. Hur var kvinnornas situation i samhället då och hur mycket dolda budskap kring kvinnornas situation finns det inte att läsa in i texten.
”Frankenstein eller den moderne Prometheus” är en stor roman, en klassiker. Jag ger den högsta betyg! Nu är jag oerhört intresserad av att läsa hennes ”Den sista människan”, vilken lär var än mer av en djupdykning inom humanismen. För er som tror att ”Frankenstein eller den moderne Prometheus” är en banal skräckroman, omvärdera och läs!
Mottagen: 8 september 2018
Anmäl textfel