Recension av Den amerikanska högern, Martin Gelin
En skrämmande bild av den ameriskanska högern
Säg ”Sextiotalet” och de flesta av oss – särskilt vi som inte var där – kommer att tänka på Flower Power, hippierörelsen och Vietnamkriget. Sextiotalet var vänsterns årtionde. Men det är en ofullständig bild.
I USA fanns det två 1960-tal, dels vänsterns, dels högerns. I USA uppstod en motreaktion till vänsterrörelsen, inspirerad av republikanen Barry Goldwater.
Barry Goldwater kampanjade till att bli president men valdes aldrig. Hans idéer skulle förändra den amerikanska konservatismen för alltid, som vi nu ser i Tea Party rörelsen.
Den nya konservativa rörelsen var lika missnöjd med samhället som vänstern, men staten, inte kapitalet, sågs som förtryckaren. Inspirerade av tänkare som Ayn Rand och William F. Buckley ville man förändra samhället i grunden; man ville inte göra staten mer effektiv, man ville göra sig av med den. Man ville inte sprida välstånd utan frihet.
Martin Gelin är en svensk journalist som har skrivit den första svenska boken om Obama, "Det amerikanska löftet – Barack Obamas väg till Vita huset". I den här boken sätter han den amerikanska högern i ett historiskt sammanhang, med en ordentlig notapparat i slutet. Han intervjuar Tea Party anhängare i södern, talar med mormoner i Utah, går på kristna väckelsemöten, går på politiskt möte med konservativa aktivister i Kalifornien och träffar missnöjda libertarianer, varav vissa drömmer om att helt dra sig tillbaka från samhället.
Gelin ger en skrämmande bild av ett parti som spårat ur, som fryser ut sina mer moderata anhängare och som har gått så långt till höger att termen ”konservativ” kanske inte ens är passande – ”högerradikal” torde vara ett sannare uttryck.
Martin Gelin hjälper oss att förstå vad som händer i USA idag, och varför. Alla som är det minsta intresserade av USA bör läsa den här boken.
Mottagen: 10 september 2012
Anmäl textfel