LitteraturMagazinets recension av Ät din jävel : En bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör, Malin Haawind
Lika insiktsfulla som uttrycksfulla betraktelser om mat
Malin Haawind är författare, etnolog och frilansande journalist. Hon har tidigare skrivit böcker om gräl och barn. Med boken "Ät din jävel" har turen kommit till mat.
Malin Haawind inte bara äger 161 stycken kokböcker, hon använder dem också. Det är med andra ord ingen slump att "Ät din jävel" är utformad som en kokbok. Nu innehåller den få recept på maträtter, men desto fler recept på hur man kan förhålla sig till mat. Faktiskt hur man bör förhålla sig till mat, om man vill göra det enkelt (och roligt) för sig.
Jag vet inte om det jag gillar allra mest är det arga raljerandet över dieter, de klockrena kommentarerna kring allt som har med kropp och själ att göra, den smittande, lyriska matglädjen, eller att själva texten flyter med en alldeles sällsynt smidighet där det ena ämnet öppnar upp och flödar in i det andra. Det är med en mycket personlig ton och full kontroll som Malin Haawind guidar läsaren genom en tvärvetenskaplig matresa i tid och rum. Hon bjuder på sig själv och sina matminnen, gör historiska nedslag, delar med sig av intervjuer och citat, och läsningen blir aldrig tråkig eller ointressant, inte ens för någon som nästan alltid tänkt på mat som bränsle, som ett nödvändigt ont. Jag låter Haawind själv förklara det ocharmiga med den inställningen.
"Vi har fått det bästa av allt: frihet från svält. Vi har fått mer än det: ett helt enormt utbud. Vi kan inte gå omkring och vara kränkta över att vi måste äta mat varje dag, att mat tar tid från annat. Gör vi det är vi otacksamma och inte så lite historielösa. Var istället glad över att en av livets måsten är något som kan smaka gott. Det gör varken räkningsbetalning eller toalettstädning."
"Ät din jävel" handlar rakt av om matglädje, och är tillsammans med Jonathan Safran Foers bok "Äta djur" det allra vettigaste jag har läst om mat och måltider. Malin Haawind är dessutom väldigt, väldigt underhållande, till och med när jag inte håller med, som i avsnittet om köttersättning.
"Vad är grejen med den här besattheten av att ha vissa grejer utan att ha dem? Det ska vara kaffe utan kaffe, kött utan kött, bakverk som inte är bakade, godsaker som inte är goda. Och så vidare. Jag finner det obegripligt. "Hej, kom och låt oss ha en fest som inte är kul!""
"Ät din jävel" är skam till sägandes det första jag läst av Haawind, men absolut inte det sista, tvärtom. Nu kommer jag att läsa allt, till och med om hon så skulle skriva en bok om golf.
Texten har tidigre publicerats 10 oktober 2018
Mottagen: 15 december 2018
Anmäl textfel