LitteraturMagazinets recension av 30 dagar vegetariskt : himla lätt & gott!, Carin Jämtin
Påhittigt, varierat och ekonomiskt
Kocken Lotta Bäckström har tillsammans med Carin Jämtin sammanställt en vegetarisk kokbok som kombinerar gröna recept med klimatpolitik.
Jag kan med en gång erkänna att jag inte är någon matskribent och att jag vanligtvis inte använder mig av kokböcker i någon större utsträckning. Sanningen är att även om jag haft tillgång till kokböcker så har jag mest bläddrat i dem för att ganska snart tycka att ingredienserna är dyra och obskyra, och så har jag letat upp det mest lättlagade jag kunnat hitta.
Den här kokboken bjuder på en tydlig struktur som naturligtvis inte måste följas för den som inte vill, men som är till stor nytta för den som annars bara försöker hitta det enklaste receptet av flera hundra. Istället för kategorier (pastarätter, potatisrätter, soppor...) så presenteras luncher och middagar växelvis (lunch 1, middag 1, lunch 2, middag 2... osv.). Lagar man recepten i ordning blir kosten väldigt varierad. Vid vissa recept finns tips om att göra en dubbel sats av det ena eller andra och förvara i kyl/frys eftersom det återkommer i ny form i ett annat recept längre fram.
Det ges inga löften om snabblagad mat, men det går faktiskt rätt fort i alla fall, framför allt luncherna. En del recept är riktigt påhittiga, som jordnötskorv (helt veganskt och jättegott!) andra är mer förutsägbara (biffar och bullar av olika slags grönsaker) men lika goda för det. De flesta ingredienser är vanliga och lätta att få tag på. Prisklassen är åt det lägre hållet men dras upp lite av ost, ägg och nötter.
Det är en pedagogisk kokbok, med lättlagad (och jättegod!) mat. Några recept är helt veganska, men de flesta är lakto-ovovegetariska. Smakerna är mest åt husman-hållet men även Europa, Mellanöstern och Asien finns med. Även om den inte är superinnovativ jämfört med en del matbloggar som skrivs och följs av hängivna vegetarianer så är den inspirerande. Och recepten är, återigen, lättlagade och väldigt goda. Portionerna är generösa och som bonus finns några recept på efterrätter och bröd samt en mängd tillbehör som inte bör glömmas bort eftersom de förhöjer både luncher och middagar.
Det enda jag saknar i boken är tips på att köpa torra bönor och blötlägga själv. I och med upplägget med rätter som lagas i turordning hade det varit lätt att peta in ett ”dags att blötlägga kikärtor” eftersom det både är billigare och mer klimatsmart att köpa torra baljväxter än färdigkokta och paketerade.
Kokboken riktar sig kanske främst till köttätare som vill bli mätta och äta gott samtidigt som de önskar dra ner på köttkonsumtionen och inte riktigt vet i vilken ände de ska börja. Men den fungerar även alldeles utmärkt för vegetarianer med bristande matlagningsfantasi. Som sagt så är jag ingen matskribent men jag instämmer helhjärtat med bokens undertitel: det är verkligen himla lätt & gott!
Mottagen: 4 september 2016
Anmäl textfel