LitteraturMagazinets recension av Det händer nu, Lisa Rydje
Spretigt men starkt om feminism
"Det händer nu" är en antologi med serier och texter, utgiven av Feministiskt Initiativ. Feminismen är därför hela tiden i centrum, men når långt bortom partigränser och angår alla som vill avskaffa patriarkatet.
Det här är en tjock antologi som rymmer många bidrag. Varje upphovsperson har en eller två sidor på sig. Det skulle lätt kunna bli alltför splittrat och fragmentariskt, men nu är temat och det grundläggande budskapet så gemensamt att boken hålls samman av ett solitt kitt.
En del av det kittet består säkerligen av redaktörerna: Lisa Rydje, Sara Jeppsson, Felicia My Piltz och Ellen Magnusson. Det huvudsakliga kittet är dock inget mindre än kampen för en värld där både kvinnor och män får ta den plats de förtjänar.
Att åsikterna gällande teoribildning och sakfrågor skiljer sig mellan de olika bidragen skymmer aldrig den visionen. "Det händer nu" är helt klart en viktig bok, men den är även underhållande, stärkande och skänker massor av framtidshopp.
De anmärkningar som ändå kan göras handlar om att många av texterna är lite för grundläggande, som om de snarare riktar sig till någon som inte alls vet vad feminism är – vilket inte lär vara dem som läser boken.
Dessutom märks förstås en brist på redaktionell sammanhållning, i och med att varje bidrag är skapat för sig, snarare än att olika deltagare har tilldelats olika uppdrag för att skapa en planerad helhet.
Annars är det en mycket bra blandning jag hittar i denna digra antologi. För det mesta är serierna vältecknade och texterna välskrivna. Det är slagkraftigt, argt och roligt. Det blir också en speciell känsla med så snabba växlingar mellan olika skapare – ett rasande tempo i framförandena.
Bidragen tar upp erfarenheter av trans, rasifiering och funkisfrågor. Stilarna varierar från poesi till debatt till raplåtar till självbiografiska fragment. Alla för fram sin egen vinkel, men hela tiden med drömmen om feministisk politik som grogrund för såväl manifest som sprakande konst.
Mottagen: 14 juni 2014
Anmäl textfel