LitteraturMagazinets recension av Hamburgare och texmex, Lena Söderström
Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?
Den här boken behövs i Sverige idag av två anledningar; vi äter hamburgare på snabbmatställen och vi äter samma tacos varje fredagsmys. Så fundamentalt fel alltså! Hamburgare ska lagas hemma och tacos ska varieras.
Om man läser Lena Söderströms bok "Hamburgare och texmex" kan man få en smärre aha-upplevelse. Hur många salsor finns det i världen egentligen? Man inser hur enkelt det är att variera den här typen av mat "som alla gillar" så att den inte blir tråkig och till slut något som ingen gillar. Recepten är enkla och tydliga och har man maskiner i köket som kan hacka och blanda så är det i princip klart på några minuter. Antingen ger man sig på ett nytt hamburgerrecept med allt därtill eller så plockar man en salsa eller två för att pigga upp fredagsmyset, dagsformen bestämmer. Testa gärna att använda pulled meat istället för färs, eller varför inte göra en lax-tacos?
Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag och den avslutande delen med alla såser, salsor, röror, kryddblandningar och tillbehör. Jag hade gärna sett fler goda brödrecept och tycker att det hade varit roligt med ett avsnitt om vad som passar att dricka till maten för att få en helhetsupplevelse.
Tyvärr används flera snygga men svårlästa typsnitt i långa stycken vilket gör det svårt att skumläsa sig igenom ingredienslistor och ingresser och man riskerar att missa värdefulla tips. Som helhet är det dock en riktigt snygg bok som bidrar med den rätta stämningen med kitschig, diner-inspirerad rekvisita och amerikanska neonskyltar. Maten ser aptitlig, rejäl och rustik ut och känns väldigt nyttig. Det är mat att längta efter, inte bara något man tar till i brist på fantasi. Så långt ifrån snabbmatsburgarna och pulverdippen man kan komma alltså.
Erika Wallman
Mottagen: 9 oktober 2013
Anmäl textfel