LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Bombmakaren och hans kvinna, Leif GW Persson
Gastkramande spänning och intressanta personporträtt
I Leif GW Perssons högaktuella nya bok befinner vi oss mitt i det pågående kriget mot demokratin.
De demokratiska fri- och rättigheterna hotas från höger av svenska rasister men i än högre grad från välintegrerade intelligenta svenska medborgare med ursprung i Somalia. Det enda som kan rädda oss är en välfungerande säkerhetspolis i nära samarbete med amerikansk och brittisk säkerhetstjänst. Eller är det en annan form för terrorism?
Romanen är utomordentlig spännande och några av huvudpersonerna är välkända för oss som läst Gw:s tidigare polisromaner. Lisa Mattei är numera chef för säkerhetspolisens operativa avdelning, Linda Martinez är chef för spaningsroteln och Lisa Lamm den ansvariga åklagaren. Tre intelligenta handlingskraftiga kvinnor som gestaltas mycket övertygande i sina yrkesroller och relationer.
Romanen börjar med en semesterdag som skall ägnas åt mor-dotter relationen mellan mamma-säkerhetspolischefen och hennes femåriga dotter. Men de hinner inte längre än frukost och planering av dagen förrän mamma inkallas i ett mycket allvarligt säkerhetsärende. I al hast skickas Mattei till England med privatplan i sällskap med sina tre mest betrodde kolleger. En svensk-somalisk student misstänks på goda grunder ha varit delaktig i ett självmordsattentat i Manchester och nu vara i färd med att förbereda ett liknande attentat i Sverige.
Och här är det frågorna börjar hopa sig. Vad har den brittiska säkerhetstjänsten för dold agenda? Vem är deras infiltratör? Och redan från start finns det tecken på en svensk mullvad? Frågor för Lisa Mattei att grunna över på vägen tillbaka till Sverige.
Polisarbetet skildras som mycket kompetent och väl genomfört. Spännande att följa utvecklingen med Säpo som huvudperson. I de allraflesta kriminalromaner är Säpo skildrad som en motståndare och en tung belastning för allt polis- och säkerhetsarbete. Men nu är författaren allas vår rikskändis och professorn i kriminologi och får därför förmodas vara mera insatt i arbetsgången än flertalet andra författare.
Romanen är faktaspäckad och allting känns verkligt och trovärdigt. Och det är det som gör mig som läsare förvirrad: är det så här det är eller kan vara? Eller är alltihop bara en spännande skröna?
Jag minns diskussionen mellan Jan Guillous fiktiva Carl Hamilton och en journalist från Al-Jazira om arabernas hopplösa situation under USA:s svåra religionskrig mot muslimer. Hur skall muslimerna kunna kämpa mot västerlandets överväldigande militära makt?
GW ger ett svar i boken. USA och det allierade Storbritanniens drönare bombar terroristerna i Somalia och andra somalier blir terrorister i Sverige. Eller var det tvärtom? Vad är orsak och vad är verkan? Vem var det egentligen som började kriget? Finns det överhuvudtaget någon möjlighet att stoppa det?
Är detta vad GW vill berätta för oss? Och samtidig göra oss uppmärksamma på hur såväl vänster- som högerkrafternas hot- och hatkampanjer får de bästa åklagare och poliser att sluta?
Alla dessa högaktuella frågor bidrar till att romanen blir så gastkramande spännande i kombination med den fina persongestaltningen av såväl den femåriga flickan, de intressanta poliserna på olika nivåer, den militäre nörden och alla andra experter. Plus den gamla alkoholiserade mannen som får sin sista livsdröm krossat mitt i språnget. Språk och rytm är träffsäkert, allting stämmer och hör ihop, minsta detalj genomtänkt och bearbetad.
Den suveränt duktiga uppläsaren, Reine Brynolfsson förstärker känslan av att vara här och nu och mitt i skeendet. Brynolfsson följer textens rytm och framhäver innehållet på precis rätt sätt. En njutning att lyssna till.
Så bra är boken att jag genast lyssnar på den en gång till. Samtidig tycker jag så intensivt illa om den på det sätt man gör när man fått sin världsbild satt i gungning.
Mottagen: 9 augusti 2015
"Gustavs grabb" sopar banan med de andra reatitlarna
Leif GW Perssons bok populär förhandsbokning
Anmäl textfel