LitteraturMagazinets recension av Flickor som skimrar, Lauren Beukes
Smart, mörkt och psykologiskt intressant
Lauren Beukes thriller ”Flickor som skimrar” är en smart historia om en riktigt läskig karaktär. Skurken Harper Curtis har den perfekta egenskapen för en seriemördare, förmågan att resa i tiden. Det är som en Jack the Ripper i tidsmaskin.
Det börjar i Chicago på 1930-talet då Harper Curtis hittar en reva i tiden i ett hus. Under flera årtionden letar han sedan upp sina skimrande flickor som han samlar på. Genom att han kan försvinna spårlöst blir morden olösta.
Tidsresorna ger även författaren möjligheten att bjuda läsaren på en resa genom det amerikanska 1900-talet, vilket hon gör på ett intressant sätt.
Framför allt är det i de ruffigare kvarteren som Curtis rör sig och det är samhällets utsatta som skildras under olika tidsperioder. De ursprungliga skimrande flickorna blev insmorda i radium för att lysa upp i sina föreställningar, naturligtvis med allvarliga sjukdomar som följd.
Kirby Mazrachi ska bli hans sista flicka, men där går något snett. Hon överlever med minsta möjliga marginal i en tid när ett sådant fall exponeras stort. När hon har återhämtat sig är drivkraften att hitta sin förövare stark och som journalist utnyttjar hon kontakter och ingångar som yrket bjuder för att luska i fallet. Hon träffar också Dan som själv bedrivit undersökningar.
Det märks att Beukes är van att arbeta med manus för TV och film. Dramaturgin, dialogen och tempot känns väldigt filmisk. Men det gör också boken lite förutsägbar både vad gäller jakten på mördaren, tidsväxlingarna och utvecklingen av relationerna. Stilen är dock ganska egen med lite mystiska inslag som gör det till en spännande bok.
Lauren Beukes sällar sig till en skara thrillerförfattare som börjar etablera sig som allt mer kända namn, till exempel Gillian Flynn, Tana French, Fred Vargas, Belinda Bauer, och S.J. Bolton. Gemensamt för dessa är originella och psykologiskt intressanta berättelser med mycket mörker och mystik. Karaktärerna tillhör eller rör sig ofta bland samhällets utsatta. Dessutom är det bra spänning.
Mottagen: 23 september 2014
Anmäl textfel