LitteraturMagazinets recension av Zombiefeber, Kristina Ohlsson
Zkräck, zpänning, zombier
Nu har den hyllade deckarförfattaren Kristina Ohlsson gett ut sin fjärde barnbok: "Zombiefeber"! Den minst sagt spännande intrigen gör det svårt att lägga ifrån sig boken.
Under Kristina Ohlssons första år som författare skrev hon bara böcker för vuxna, men år 2009 publicerades hennes första barnbok "Glasbarnen", med vilken hon vann Barnens Romanpris samma år. Hennes barnböcker har beskrivits som spökhistorieaktiga, en beskrivning som även passar in på "Zombiefeber". Berättelsen, som är den första delen i en trilogi, får det stundvis att krypa under skinnet på grund av skräckblandad förtjusning, och det enda en vill är att fortsätta läsa.
"Zombiefeber" utspelar sig i en ort som kallas Eldsala. Det är en outhärdligt varm sommar och getingarna är överallt. I samband med att en mystisk främling dyker upp, börjar någon konstig typ av sjukdom sprida sig bland Eldsalaborna. Berättelsens huvudkaraktär, Herbert, och hans kompis Sally börjar ana oråd och bestämmer sig för att ta reda på vad som är i görningen…
Berättelsen rymmer narratologiskt sett både dalar och toppar, och allt är inte relaterat till zombier. Boken är byggd på korta kapitel och är lättläst, vilket gör boken till en perfekt kapitelbok för 9-12-åringar. Språket är lättillgängligt utan att vara förenklande, och det enda som jag språkligt reagerade på var när karaktären Herbert under ett scenario blir arg och ryter ifrån. Han svär och använder i samband med svordomen ett ord som i det här sammanhanget bara kan tolkas som funkofobiskt. Efter att Herbert har yttrat de här orden, springer han ut. På väg hem till Sally funderar han på det han sagt, men ångrar sig inte.
Bortsett från det, och att det ibland blir lite väl repetitivt rörande vad som händer och Herberts egna funderingar, så är det en otroligt spännande berättelse. Har en väl tagit upp boken, så är den svår att lägga ifrån sig. Nästan varje kapitel avslutas på ett dramatiskt sätt, vilket gör att en bara vill fortsätta läsa.
Kort sammanfattat är det en väldigt bra kapitelbok, både för de 9-12-åringar som har en tendens att plöja flera böcker i veckan och för barn som kanske har det lite svårare med läsningen. "Zombiefeber" är spännande, lättläst och under berättelsens gång ges små ledtrådar vilket gör att läsaren kan fundera ut vad som kommer hända senare i boken – väldigt kul!
Mottagen: 5 april 2016
Recension
Deckardrottning skriver barnbok
Anmäl textfel