Recension av Paradisoffer, Kristina Ohlsson
En spännande och välskriven historia
"Paradisoffer" är Kristina Ohlsson fjärde bok med Fredrika Bergman som huvudkaraktär. Jag har inte läst de tre tidigare, vilket jag tror man ska göra för att få ut det mesta av boken. Det känns som om man som läsare missar en hel del om man inte lärt känna Ohlssons karaktärer från start, vilket är synd eftersom "Paradisoffer" är en både spännande och välskriven historia.
På en Boeing 747 från Arlanda, Stockholm med destination New York hittas ett hotbrev med två krav. Det ena kravet är riktat till den svenska regeringen där man kräver att regeringen ska ändra sitt beslut i ett utvisningsärende. Krav nummer två är ställt till den amerikanska regeringen och handlar om stängningen av ett av USA:s hemliga fängelser i Afghanistan. Den eller de som står bakom hoten kommer inte att låta planet landa om inte kraven efterföljs.
Fredrika Bergman har i "Paradisoffer" en anställning på justitiedepartementet och är på så vis inblandad i utvisningsbeslutet som nämns i kravet. Hon placeras tillfälligt tillbaka hos polisen, i arbetsgruppen som har hand om fallet, tillsammans med sin gamla kollega kriminalkommissarie Alex Recht och Eden Lundell från Säpos kontraterrorenhet. Tiden rinner ifrån arbetsgruppen och det ser mörkt ut då det gäller förutsättningarna att rädda passagerarna ombord på planet. Allt kompliceras av att det är krav ställt till två regeringar och att man har som praxis att man godtar inte terroristers krav. En personlig komplikation i ärendet är att det visar sig att Alex son är en av piloterna ombord.
Det märks att Kristina Ohlsson är väl påläst och kan sina olika avdelningar inom det svenska polisväsendet, samt vet hur gången är gällande internationella samarbeten av detta slag. Tittar man på Piratförlagets hemsida förstår man varför. Förutom att Kristina Ohlsson är tjänstledig från Rikspolisstyrelsen för att arbeta som Counter Terrorism Officer är hon utbildad statsvetare samt har tidigare arbetat både för UD och Försvarshögskolan.
Mottagen: 18 april 2012
Recension
Deckardrottning skriver barnbok
Anmäl textfel