LitteraturMagazinets recension av Min bästa väns kalas, Kristina Murray-Brodin
”Det är väl klart att du måste ha kalas”
I Kristina Murray Brodins bilderbok ”Min bästa väns kalas” får vi möta en vänskap som sträcker sig mellan generationer. Med hjälp av Maja-Stina Anderssons färgglada illustrationer får berättelsen liv och bjuder in läsaren till fest.
Berättarjaget - som är ett barn - bor granne med sin bästa kompis, Hilda. Hilda är snart 89 år gammal och handlingen kretsar kring hennes födelsedag, eftersom det namnlösa berättarjaget tar på sig ansvaret att tillsammans med Hilda styra upp ett födelsedagskalas. Hilda är först lite tveksam till detta, hon har nämligen aldrig haft något kalas. På den tveksamheten svarar berättarjaget enkelt att: ”Det är väl klart att du måste ha kalas”.
Det är med förberedelserna inför kalaset och huvudkaraktärernas olika åldrar som en vanlig men lite speciell vänskap målas upp. Jaget är full av fantasi och ambitioner, och får på ett sätt stå för det lite naiva och hoppfulla i boken. Hilda är relativt negativ till alla förslag, men låter sig övertalas av det entusiastiska berättarjaget. Kontrasten mellan de båda karaktärerna kan både förstås ur ett åldersperspektiv, men också som att alla människor de facto är olika i sig – just åldern behöver faktiskt inte spela någon större roll.
Textmässigt har berättelsen sin charm, men det är tillsammans med illustrationerna som den kommer till sin fulla rätt. Även om illustrationerna allt som oftast speglar det som går att hitta i texten, finns där också passager i texten som gör att det visuella blir elementärt för att läsaren/betraktaren ska kunna förstå vad som menas.
Ett underliggande tema i boken är dess vardagsrealistiska tendenser som går att hitta i exempelvis berättarjagets familjesituation, att Hilda och jaget själva ritar inbjudningskorten, att två av gästerna ger likadana buketter till Hilda i födelsedagspresent och inte minst i att Hilda först inte anser sig ha någon att bjuda på sitt kalas – berättarjaget exkluderad. Dessa små glimtar kanske kan avslöja något om Hildas och jagets sociala situation, vilket ger berättelsen en djupare och, för vissa, mer relaterbar historia att ta till sig. Bilderboken riktar sig till barn mellan 3 och 6 år, och har på grund av den gemytliga stämningen goda chanser att uppskattas av både åhörare och uppläsare.
Mottagen: 25 november 2016
Anmäl textfel