LitteraturMagazinets recension av LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser
Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet
Klara Dessers senaste kokbok är den elfte i ordningen. Hon har gått från att vara en av GI-pionjärerna till att bli LCHF-förespråkare och i den här receptsamlingen kan man kombinera sig fram till en miljon menyer.
Kanske är det sant som hävdas i baksidestexten, att detta är "den enda LCHF-kokbok du behöver".
Jag har alltid gillat Desser och hennes böcker. Hon är inte den som syns mest eller skriker högst i diet-debatten utan ägnar sig istället åt att ta fram genomarbetade kokböcker med enkla och lockande recept, tydligt vackert foto (av hennes man Hans Desser) och en personlig ton i texterna. Väl investerad tid enligt mig och förr eller senare brukar de flesta som är intresserade av den här kosten hitta fram till Dessers utgivning, trots att hon varken pryder helgbilagorna eller frontas stort i bokhandeln.
Boken innehåller 300 recept i kategorierna Förrätter och mellanmål, Huvudrätter och Snacks och efterrätter. Genom att kombinera dessa efter tycke och smak kan man alltså få fram en miljon menyer.
Receptdelen av boken är skuren så att det bildas tre buntar, en för varje kategori. Syftet är, förmodar jag, att man ska kunna ha alla recepten i sin menykombination uppslagna samtidigt och bläddra lite fram och tillbaka medan man väljer. Personligen gillar jag inte det här sättet att göra kokböcker som var mer populärt för ett antal år sedan. Boken blir svårbläddrad och eftersom jag sällan lagar trerätters så har jag ingen behållning av buntsystemet som verktyg i mitt menyskapande. Visst är det smidigt att ha tre recept framme samtidigt men ärligt talat så lagar man ju sällan tre olika rätter samtidigt, så återigen; varför detta svårmanövrerade format?
När jag väl förlikat mig med formatet och istället ser till innehållet blir jag genast gladare. Recepten är enkla och tydliga och till skillnad från vad många (fortfarande) tror så handlar det inte om stora biffar med bearnaise morgon, middag, kväll. Recepten är fullmatade med grönsaker och de färgglada bilderna lockar mig att prova både det ena och det andra. Många som äter LCHF-mat efterfrågar alternativ till bröd, potatis och pasta och i den här boken finns många förslag på tillbehör och några recept på bröd. Även mellanmålen kan bli enahanda och för att råda bot på det finns massvis med förslag på alltifrån de enklaste grönsaksstavarna och nötblandningarna till soppor och skagenröra.
Snacks och efterrätter blir inte helt oväntat mitt favoritkapitel. Det dryper av mörk choklad och färgglada bär och för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!". Detta är dock det enda tydliga varningsfingret i boken, den är i övrigt härligt befriad från beräkningar, formler, näringstabeller och förbud – allt det där som gör matlagning och framför allt specialkost så svårt och tråkigt.
Inledningsvis finns en förklaring till tankebanorna inom LCHF och vad man bör tänka på men det handlar främst om att man ska lyssna på sin kropp och konkreta inköpstips. Vill man grotta ner sig i ämnet och debattera hur många energiprocent kolhydrater som är det optimala så finns det forum för sånt, det här är en bok om vardagsmat, matglädje och om att slappna av och må bra. Det som jag alltid har förknippat med Klara Dessers kokboksskapande. Detta behöver inte vara en bok endast för den som äter LCHF-kost, recepten fungerar lika väl för den som bara vill dra ner lite på sockret eller tycker att det blivit för mycket snabbmat och halvfabrikat på sistone.
Fotnot: LCHF står för Low Carb High Fat och är en kosthållning där man äter lite kolhydrater och mycket fett för att komma till rätta med olika hälsoproblem, till exempel övervikt eller värk.
Erika Wallman
Mottagen: 21 januari 2014
Anmäl textfel