LitteraturMagazinets recension av Och bergen svarade, Khaled Hosseini
Khaled Hosseini tillbaka med en gripande roman om Afganistans turbulenta historia
Khaled Hosseini är en ordens mästare och hans berättelser handlar om livet i Afghanistan. Jag har läst hans båda tidigare böcker ”Flyga drake” och ”Tusen strålande solar” och hans berättarkonst fascinerar och fångar fullständigt min uppmärksamhet. Han hör definitivt till mina favoritförfattare.
Berättelsen börjar hos en fattig familj i byn Shadbagh. Fadern berättar en saga för sina två barn Pari och Abdullah, om monstret som kom ner från berget och hämtade ett barn ur en familj. Monstret knackade på hos den utvalda familjen och sedan var det upp till föräldrarna att välja vilket barn som skulle följa med monstret. Kunde inte familjen välja, tog monstret alla barnen.
Till en början blir jag förbryllade över inledningen, men så småningom förstår jag faderns berättelse fullt ut. Vintern har redan skördat det yngsta barnets liv och de två syskonens styvmor väntar ett nytt barn. Fadern måste lämna bort ett barn för att de övriga ska ha en chans att överleva och den brutala sagan blir verklighet.
Vi får följa fadern och två av barnen när de vandrar den långa vägen till Kabul. Fadern drar kärran med den lilla flickan, sonen går bredvid. Bara fadern vet vad som ska hända. Ett beslut som vållat honom mycket smärta.
Den tid när fadern och barnen kommer fram, är Kabul en blomstrande stad. Barnens unga styvmorbror, Nabi, har fått jobb som kock och chaufför åt en välbärgad man. Här träffar Nabi för första gången en frigjord kvinna när hans arbetsgivare gifter sig. Hon går i höga klackar, har bara armar och kort kjol.
Khaled Hosseini berättar på ett kärleksfullt sätt romangestalternas öden. Handlingen utspelar sig i Afghanistan, Frankrike, Grekland och USA.
Romanen spänner över flera generationer. Den berättar om de välbärgade familjerna, som lämnade landet när stridigheter utbröt, för att bosätta sig i USA och om de fattiga som hamnade i flyktingläger i Pakistan. Efter oroligheterna återvänder många av de som flydde. En läkare kommer tillsammans med sin kusin tillfälligt till Kabul för att kräva tillbaka sin egendom. Hur lätt vi människor glömmer, när nöden är långt borta, illustreras väl av denna läkare. Han lovar att en flicka med svåra huvudskador ska få sjukvård i USA. Väl tillbaka hemma i USA går tiden och löftet bleknar. Hans engagemang tonas ner och försvinner.
En annan man och hans son återvänder från flyktingläger i Pakistan till byn för att upptäcka att byn har förflyttats. På hans gamla marker står nu en stor inhägnad byggnad, knarkkungens bostad.
Afghanistan – landet med de skäggiga fanatiska talibanerna och de förtryckta kvinnorna iklädda burka. Så föreställer vi oss ofta det steniga och torra landet. Här framträder en något mer nyanserad bild av livet i byar och i huvudstaden Kabul, så även krigens brutala inverkan på det civila livet, även om TV-mediets bild i mångt och mycket bekräftas. Sedan landet skildes från Storbritannien år 1919 har har det härjats av inbördeskrig och utländska ingripanden. Talibanerna styrde landet i fem år och förstörde bland annat ett världsarv, de stora 1500 år gamla Buddhastatyerna. Detta illdåd nämns i författarens roman ”Tusen strålande solar”.
Varje bok av Khaled Hosseini berör starkt, ibland är tårarna inte långt borta, kanske för att allt handlar om livets lotteri: var du är född och hur ditt öde formar ditt liv. Allt kan inte den enskilda människan påverka. Sist och slutligen är vi människor trots allt ganska lika, oavsett kultur och etnicitet.
Mottagen: 12 juni 2013
Anmäl textfel