LitteraturMagazinets recension av Händelser vid vatten, Kerstin Ekman
Kerstin Ekmans spänningsklassiker tål omläsning
Kerstin Ekmans prisade klassiker ”Händelser vid vatten” har nyligen kommit ut i en snyggt formgiven pocketutgåva. Jag passade på att läsa denna lite annorlunda spänningsroman.
På 1970-talet reser Annie och hennes lilla dotter Mia från Stockholm till den avbefolkade byn Svartvattnet i Norrland. Där ska de bo i kollektiv med Annies bohemiske pojkvän Dan, men ankomsten blir inte alls som de tänkt sig. När mamma och dotter tvingas ut på en strapatsrik färd genom de djupa skogarna hittar de två brutalt ihjälslagna människor liggandes i resterna av sitt söndertrasade tält. Arton år senare är dubbelmordet fortfarande ouppklarat, men när gamla konflikter kommer upp till ytan tvingas traktens människor att möta sina rädslor – och det förflutna blir levande igen.
Det tog ett tag innan jag kom in i den här boken. Språket är vackert och suggestivt, med naturbeskrivningar som levandegör utan att bli långrandiga. Jag blir imponerad av Ekmans förmåga att beskriva – hon arbetar verkligen enligt principen ”show-not-tell”.
Detta är ingen typisk deckare, snarare en roman med psykologiska spänningsinslag. Jag vill verkligen veta vad som ska hända. Ändå kan jag tycka att berättartonen blir lite väl tung, med så mycket talspråk och underliggande budskap att jag ibland måste stanna upp och läsa om. Handlingen innehåller också lite för många personer, vilket bitvis blir förvirrande. Samtidigt är det här så mycket mer än en vanlig mordgåta. Det handlar om livet i en glesbygd där de stora skogsbolagen tagit makten över människornas framtid. Det handlar om kraften i förutfattade meningar och om såriga konflikter mellan grannar som lever vidare i generationer. Lite extra förtjust blev jag i att läsa en skönlitterär och trovärdig beskrivning av livet i ett kollektiv på sjuttiotalet.
”Händelser vid vatten” är ingen lättläst bok för lata stranddagar. Efter att ha tagit mig tid att sjunka in i berättelsen blev det ändå en spännande och annorlunda läsupplevelse som säkert dröjer sig kvar.
Mottagen: 9 mars 2015
Kerstin Ekman är själv med och skriver manus
"Grand final i skojarbranschen" blir film
Munter satir prisas i Ivar Lo-Johanssons anda
"Grand final" får stort litterärt pris
Anmäl textfel