LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Än finns det hopp, Karin Wahlberg
Karin Wahlberg påminner om polioepidemins härjningar
"Än finns det hopp" är första boken i Karin Wahlbergs nya romanserie som utspelar sig på ett sjukhus under 1950-talet.
Karin Wahlberg är lärare, läkare och författare. Hon har fram för allt gjort sig känt genom sina deckare i sjukhusmiljö där hon ingående har skildrat allt från förlossningar till mord och rättsmedicinska undersökningar.
Nu har Wahlberg börjat skriva en romanserie om ett landsortssjukhus år 1953 då polioepidemin härjade som värst i Sverige. Man visste att det smittade via avföringen och att hygienen var bokstavligen livsviktig. Men det fanns ingen bot och inget vaccin. Rädslan för smitta var stor. Vårt minne är så kort. Detta var bara knappt tjugofem år innan rädslan för aids var som värst.
Romanen skildrar alla, från biträden till överläkaren, från patienter, anhöriga, läkarfruar med flera. Patienterna och deras anhöriga skildras i många fall i sin livssituation före sjukdomen drabbar dem och det finns utvikningar till öronpatienter och en kvinna som drabbas av bröstcancer. Det är möjligen en svaghet hos romanen, att den vill för mycket på samma gång. I synnerhet när man lyssnar kan det vara svårt att hålla reda på personerna.
Men det är gastkramande spännande och ibland fruktansvärt otäckt precis som det faktisk kan vara att arbeta på sjukhus. Wahlberg besparar oss inga detaljer. Och det är en av författarens mycket starka sidor. Ingen kan som hon skildra sjukhuslivet i detalj så korrekt att man känner igen sig hela tiden som sjukvårdspersonal.
Jag är också utomordentlig imponerad av författarens kunskap om gemenskapen på sjuksköterskeelevernas boende och deras vardag på avdelningarna. En av huvudpersonerna är sjuksköterskeeleven Ella-Kristin som planerar att gifta sig med underläkaren Carl. Men hur kommer det att gå med de planerna? Carl är ju omgiven av söta sjuksköterskeelever som uppvaktar honom och han blir allt mera intresserat av sin unga poliopatient!
Jag känner ganska många exempel på läkare som förälskat sig i sina patienter, men hur ofta har det skildrats i litteraturen? Jag ser mycket fram emot att få reda på hur det går för just denna unga intelligenta patient och den eventuella fortsatta relation till den unga läkaren.
Många intressanta detaljer fastnar på vägen, som att kaffe användes som smärtlindring hos poliopatienterna!
Anna-Maria Käll är en mycket begåvad uppläsare, som perfekt följer bokens rytm och innehåll. Käll har den neutrala rösten som många av oss vana lyssnare föredrar, samtidigt som hon med till synes små medel får fram romanens olika personer och skiftande dramatik.
Mottagen: 11 oktober 2013
Anmäl textfel