LitteraturMagazinets recension av Frans och Lars, Kalle Holmqvist
Om en tid då kärleken var kriminell
I ”Frans och Lars. Kärlek och klasskamp på 1890-talet” har Kalle Holmqvist lyft fram ett bortglömt rättsfall: två män döms för att ha haft sex med varandra.
Det finns fler sådana fall – om än förvånansvärt få innan sekelskiftet 1900 – men det som gör Frans och Lars unika är att de erkänner för polisen att de har haft sex med varandra, men inte med andra män, under 10 års tid. De har bott ihop i flera år. Ingen av dem försöker skylla på den andre. När de upptäcks, medan de har sex i skogen, säger de direkt till gardisterna som hittar dem att de håller på ”att knulla” och att det är något som ingen annan har att göra med. De är himla coola, helt enkelt, Frans och Lars. Två mycket fattiga grovarbetare som aldrig hade stadig anställning eller ett stadgat boende. De levde i armod och dog i armod, men de är samtidigt unika och att få ta del av rättegångsprotokoll och annat juridiskt material som bilagor är mycket intressant.
Holmqvist beskriver biografiskt allt som finns att veta om Frans och Lars. Hela deras liv. Det är dock inte så mycket vi kan veta, så en stor del av boken beskriver istället arbetarklassen under sent 1800-tal.
Det kan ibland kännas som att Holmqvist blir splittrad i vad han egentligen vill beskriva, men i stort är detta en mycket läsvärd, ytterst intressant bok som dock tappar styrseln lite i sitt slutkapitel där det dyker upp flera påståenden som aldrig motiveras eller illustreras, som att det är genom arbetarklassens kamp som alla förbättringar för homosexuella har tillkommit. Det kan säkert stämma – men jag vill ändå ha en så viktig fråga beskriven mer på djupet.
Annars skriver Holmqvist lättläst, gripande och med patos om historiska öden som verkligen förtjänar uppmärksamhet och detta är en bok som jag sent kommer att glömma. Visserligen är det knapert material som Holmqvist arbetar med, men just därför är det en bedrift att han har lyckats gå så på djupet med den tid, de personer och den klass som han skildrar. Kvar finns en tomhet och en undran kring allt det som inte går att få veta – och en sorg över vilka villkor som de homosexuella och den så kallade underklassen har levt med i en tid då kärlek var kriminell och levnadsvillkoren usla. Omständigheter som för övrigt finns kvar idag, så fort vi lyfter ögonen bortom morgontidningen och kaffekoppen.
Mottagen: 7 november 2012
Anmäl textfel