LitteraturMagazinets recension av Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden, Jonas Gardell
Gardell har gjort en viktig insats
Redan innan sista delen av Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” gavs ut beskrevs romansviten som en klassiker. Det är ett exempellöst genomslag som trilogin om kärleken, sjukdomen och döden har fått.
Frågan är om inte höjdpunkten i berättelsen om Rasmus, Benjamin, Paul och de andra nåddes i andra delen, ”Sjukdomen”. Den gavs ut efter det att TV-serien hade visats och uppmärksamheten var som störst. Berättelsen fick ett bättre flöde än i första delen, ”Kärleken”, och var mycket gripande.
Den tredje delen, ”Döden”, behandlar det ofrånkomliga slutet för de drabbade. Begravningarna löser av varandra när döden skiljer vänner och de älskande åt. Sorgen och ilskan är stor när de AIDS-drabbade dör efter stort lidande. Många gånger förnekas de döda sin identitet även när de ska begravas.
Förnekelsen är lika påtaglig som döden när flera av seriens huvudpersoner förlorar kampen mot sjukdomen. Inledningen av boken handlar om Bengt som sökte en skådespelarkarriär i Stockholm som ung. Det ger honom också större möjlighet att vara öppen med sin homosexualitet. Parallellt beskrivs hans begravning där hans sexualitet åter göms av familjen. Det är plågsamt att läsa om hur den dödes älskade i flera fall tvingas avstå från det sista avskedet.
Det är en viktig insats som Gardell har gjort när han lyft fram behandlingen av homosexuella på 1980-talet. När vi förfasas över ryska lagar som begränsar HBTQ-personers liv är det bra att påminnas om att det inte är så där värst länge sedan som liknande regler och åsikter rådde i Västeuropa och Sverige.
Naturligtvis är också tredje delen fängslande, men emellanåt växlar berättelsen lite för mycket mellan olika spår. Dessutom är de gardellska upprepningarna som man känner igen från tidigare böcker och föreställningar inte alltid nödvändiga. När man börjar känna av deja vú i läsningen har det varit lite för många omtagningar.
I första delen avbröts det skönlitterära berättandet av mer reportagelika avsnitt som visserligen var intressanta men gjorde läsningen lite upphackad. I tredje delen blir känslan liknande och jag vidhåller att en mer sammanhållen bok hade gjort ”Torka aldrig tårar utan handskar” ännu bättre.
Mottagen: 21 augusti 2013
Jonas Gardell inleder säsongen 2013
Många författare sommarpratar
Anmäl textfel