Recension av Torka aldrig tårar utan handskar, Jonas Gardell
Roman som river upp känslor och går rakt in i hjärtat
Jonas Gardell är en stor begåvning, som det är ett nöje att följa på facebook och twitter, där hans funderingar och klurigheter når ut till framför allt de unga av i dag. Han är också fantastisk komiker och författare.
Första delen av den tredelade romen ”Torka aldrig tårar utan handskar” har undertiteln ”Kärleken” och utspelar sig i Stockholm i början av 80-talet när hiv och aids ännu var okända begrepp. Larmrapporter om mystiska dödliga sjukdomar bland homosexuella nådde Sverige från USA, men ännu skulle det ta tid innan man förstod allvaret. Jonas Gardell skriver smidigt in faktauppgifter i romanen. År 1944 avkriminaliserades homosexualiten, i stället ansågs homosexualitet vara en mentalsjukdom fram till år 1979. I dag känns detta helt ofattbart.
Upplysning och kunskap är viktig inom alla områden. RFSL har gjort ett socialt och senare politiskt jättearbete, men det är förunderligt hur samhällsordningen även nästlat sig in i en sådan här organisation. Vid bildandet bestod RFSL av 35 män och en enda kvinna! Okej, året var 1950, men ändå. Pridefestivalen anordnades första gången 1998 och paraden är numera ett uppskattat inslag i Stockholm. After Dark slog igenom stort 1980 och synliggjorde homosexualitet och transpersoner på ett sätt som inte skett tidigare.
Rasmus, en av boken huvudpersoner, växer upp som enda barn till Sara och Harald i Koppom. Han känner tidigt sitt utanförskap, blir mobbad och har inga kamrater. Han lämnar som 19-åring Koppom, för att söka sig till likasinnade i Stockholm och aldrig återvända till sin hatade barndomsbygd. I en liten ort tolererades inte avvikelser. Bigotteriet var utbrett. I Stockholm kan han få leva sitt liv. Utsvulten tar han för sig, det blir många tillfälliga förbindelser innan han hittar kärleken.
Benjamin, den andre av de två huvudpersonerna, växer upp med religionen inom Jehovas Vittnen. Han har en fin barndom och han jobbar gärna som vittne. Han tror på sin sak, men allt ställs på ända när han ringer på hos Paul. Paul är välkomnande och kallar Benjamin ”lilla hjärtat” och Benjamin blir förvirrad.
Jonas Gardell levandegör för mig det homosexuella Stockholm. Jag blev helt tagen av boken och läste ut den under en och samma dag. Det är en roman som river upp känslor och berör och går rakt in i hjärtat. Romanen är också ett viktigt tidsdokument och jag ser fram emot de två andra delarna som utkommer nästa år även om jag inser att de kommer att vara sorgligare och tyngre att läsa. Undertitlarna på dessa två är ”Sjukdomen” och ”Döden”. Romanen filmas av SVT. Läs böckerna och se TV-avsnitten!
Mottagen: 21 augusti 2012
Jonas Gardell inleder säsongen 2013
Många författare sommarpratar
Anmäl textfel