LitteraturMagazinets recension av Stanna kvar och ge dig av, John Boyne
Första världskriget genom en engelsk pojkes ögon
John Boyne kan konsten att berätta en spännande bra historia. Det visade han i ”Pojken i randig pyjamas” och det visar han även i nya ungdomsromanen ”Stanna kvar och ge dig av".
Alfie fyller fem år och ska ha födelsedagskalas. Tyvärr blir kalaset misslyckat; kriget bryter ut samma dag. Pappa tar värvning. Mamma och Alfie väntar hemma. Alla säger att kriget kommer att ta slut vid jul. Men ingen har sagt vilken jul.
John Boyne har skrivit böcker om historiska händelser sett genom ett barns ögon förut. ”Pojken i randig pyjamas” handlade om en pojke vars pappa är kommendant i ett koncentrationsläger under andra världskriget. ”Stanna kvar och ge dig av” handlar om första världskriget sett genom en engelsk pojkes ögon.
Alfie har växt upp på en lugn gata med pappa som kör ut mjölk och mamma som lagar delikat komage. Hans bästa vän Kalena Janacek bor tre hus bort med sin pappa som har en karamellaffär. Men kriget ändrar allt. Alfie tvingas växa upp väldigt snabbt när pappa är borta. Alfie och hans mamma lever nära svältgränsen. Kalena och hennes pappa tvingas bort eftersom de kommer från Ungern. Pappas gamle vän misshandlas och arresteras eftersom han inte vill slåss i kriget. Alfie själv börjar arbeta som skoputsare istället för att skolan. Pappas brev som varit ganska regelbundna, slutar komma. Är han död?
John Boyne kan konsten att berätta en bra historia. Boken har också mycket humor. Porträttet av Alfie och hans familj är gulligt tecknat utan att vara sentimentalt. Alfies längtan och så småningom detektivarbete över vad som har hänt pappan är engagerade. Möjligen är familjelivet lite väl idealiserat; inget stryk och moderna uppfostringsmetoder. En annan sak som Boyne har missat är glädjen och masshysterin inför kriget. Det fanns säkert vuxna som var oroliga för kriget, men många var som sagt glada och förväntansfulla inför ett krig som skulle bli kort och ärofullt. Det hade Boyne kunnat beskriva mer. Men i överlag är det en spännande och engagerade historia.
Mottagen: 14 juli 2014
Anmäl textfel