LitteraturMagazinets recension av Om vi bara kunde byta kroppar med varandra, Johanna Nilsson
Mellan hopp och förtvivlan
Johanna Nilsson har sedan debuten 1996 blivit en av Sveriges mer spännande och etablerade författare. Hon har skrivit över tjugo böcker för ungdomar, vuxna och barn och hittar ständigt nya sätt att ta sig an temat utanförskap.
Johanna Nilssons nya ungdomsbok handlar om Bill och Omari, Kung B och Queen O. Kung B växte upp som Bella i en konservativ och mycket religiös familj som inte vill veta av honom förrän han går med på att vara flicka. Han är sjutton år och bor i ett källarförråd. Queen O har under dödshot flytt från Iran, hon är tjugo år gammal och papperslös, hon säljer sin kropp och skriver dikter som hon sprider för vinden. När Kung B träffar Queen O får livet plötsligt mening.
"Jag fattar inte att jag inte sett henne förut. Hon har ju varit alldeles nära. Rört sig i samma kvarter som jag. Rotat i samma soprum, suttit på samma bibliotek, sovit i samma parker, värmt sig på samma tunnelbanelinjer och i samma ände av centralstationen. Vi har till och med samma favorit-MacDonald's där samma kille ibland gett oss mat i en goodiebag."
Först måste handlingen tas in, och varenda sida är fullskriven med dramatik i form av svallande känslor, droger, sex och halvkokt action. Kung B och Queen O tänder på och tänder av med en intensitet och frenesi som bara kan räcka sommaren ut. Bifigurerna är många. Transvestiter, bögar, romer, langare, prostituerade och ensamkommande barn delar deras utsatthet. Tempot är högt när övergrepp och tragiska öden avlöser varandra, och Johanna Nilsson ryggar inte för någonting. Det är rasande, lyckligt, hetsigt och kaotiskt.
"Om vi bara kunde byta kroppar med varandra" är alltså en av de där ungdomsböckerna som inte bara tål en omläsning, utan faktiskt både bör läsas och läsas om. För det är i omläsningen som de fina nyanserna i språket avslöjas, och detaljerna som bygger helheten träder fram, liksom Kung B:s ambivalens inför familjen som han hatar lika mycket som han saknar. Boken låter sig lätt läsas på en två-tre dagar och torde vara en bra ingångsport till Johanna Nilssons författarskap.
Mottagen: 2 september 2018
Anmäl textfel