Recension av Den bästa dagen är en dag av törst, Jessica Kolterjahn
Trovärdigt porträtt av Karin Boye i en orolig tid
Länge associerade jag Karin Boye med fotboll. Det verkar kanske lite underligt, men det kommer sig av att Tommy Svensson använde Boyes diktning, framför allt ”I rörelse”, som ett sorts ledmotiv för landslaget när de tog VM-brons 1994.
En strof ur nämnda dikt är också titeln på Jessica Kolterjahns skönlitterära bok om Boyes år i Berlin.
Året är 1932 när Boye flyttar till Berlin och börjar gå i psykoanalys hos doktor Schindler. Hennes äktenskap är i princip avslutat. Hon attraheras av såväl kvinnor som män och hennes sexualitet är något som hon har svårt att acceptera. Genom psykoanalysen försöker hon hitta ett botemedel mot det som hon upplever har förgiftat hennes kropp och själ. Samtidigt ger Berlin möjlighet att leva ett liv i en mer öppensinnad miljö och hon träffar fler kvinnor att förälska sig i.
Under min gymnasietid i Alingsås besökte vi minnesstenen vid platsen där Karin Boye tog sitt liv. Numera är Boye mer för mig än fotbollsassociationer och en minnessten. Jag har skaffat en relation till Boyes författarskap och har blivit nyfiken på hennes person. Därför var denna bok intressant läsning.
Kolterjahns bok är ingen biografi utan mer en litterär fantasi utifrån Boyes liv. Men det är ett porträtt som känns trovärdigt. Den fiktiva Boye är en sammansatt person som beskriver sin tid i Berlin så att läsaren kommer henne nära. Det påminner om Joyce Carol Oates ”Blonde” som inspirerats av Marilyn Monroes liv.
Karin Boye får mycket påtagligt uppleva nazisternas maktövertagande när hon befinner sig i Tyskland. Förutom hennes existentiella kamp är det också kusligt att ta del av det samhälle hon lever i. Bland annat bevittnar hon en misshandel av en judisk man och det berör henne mycket.
”Den bästa dagen är en dag av törst” är en berättelse om frihet. Boye kämpar för att frigöra sig från sina egna hjärnspöken och från omgivningens konventioner. Tyskland går från ett relativt frihetligt tillstånd till ökat förtryck. Det blir tydligt att ett samhälle aldrig är fritt så länge friheten inte omfattar alla människor. Som läsare vet man att det är början till undergången för såväl Boye som Tyskland.
Mottagen: 2 maj 2013
Anmäl textfel