LitteraturMagazinets recension av Medlaren, Jenny Rogneby
Jenny Rogneby kan bättre
När Jenny Rogneby började ge ut sina böcker om utredaren Leona utsåg jag henne till vår nya deckardrottning. Det var spännande och originella kriminalromaner med ovanliga brott och den kontroversiella Leona i centrum. Hon hade bredvid arbetet som polis planer för sitt eget liv som definitivt var på fel sida om lagen.
Efter fem Leona-deckare har författaren bytt spår. Huvudpersonen i nyutkomna “Medlaren” är Angela, en före detta polis som driver medling mellan brottsoffer och förövare som en viktig fråga. Vi får följa ett särskilt svårt fall som hon åtagit sig. Det handlar om en våldtäkt. Tyvärr är “Medlaren” ingen bladvändare.
Angela är en svart kvinna som blir påhoppad för sitt arbete med brottslingar och på grund av sin hudfärg. Hon får hotfulla sms och mejl. Men hon är ambitiös och inriktad på att klara sin uppgift. Hon måste bevisa att medling fungerar.
Adam är dömd i både tingsrätt och hovrätt för en våldtäkt på den unga Ylva. De båda har gått med på att ses. Samtalen ska hjälpa dem att gå vidare med sitt liv. Sedan 2002 erbjuds medling för lagöverträdare under 21 år. Som jag förstår det har det funnits restriktioner mot att använda sådana möten när det gäller sexualbrott. Det skulle bli för stor press på kvinnorna. Angela i “Medlaren” vill visa att medling kan fungera för vuxna och har drivit igenom en försöksverksamhet. Den dömde blir, om han accepterar, utsläppt ur fängelset villkorligt sex månader tidigare.
Angela har även ett eget viktigt skäl till att medling ska börja användas i stor skala. Hennes syster Hanna har varit med om ett allvarligt brott som utplånat hela hennes familj (där har Rogneby tagit i). Sedan dess åker Hanna ut och in på psykiatriska kliniker utan att bli bättre. Det enda som skulle kunna hjälpa henne är att få träffa brottslingen, tror Angela. Den delen i boken är svag, tycker jag.
Ett intressant inslag är däremot den löpande diskussionen om kvinnors sexualitet. Alla är kanske inte så romantiska. Vill kanske till och med en del ha "hårt sex"? Då är förstås samtycket avgörande. Frågan berör både det fall Angela arbetar med och hennes eget privatliv.
Angela ska inte söka sanningen. Adam är redan dömd av två instanser. Det som sker under träffarna med honom och Ylva leder ändå ut Angela på vägar som sträcker sig långt utöver uppdraget. Läsaren vill också veta vad som egentligen hänt. Jag börjar tveka på om Adam har fått en rättvis dom. Men de nästan femhundra sidorna hade vunnit på strykningar. Jag stöter på platta dialoger och onödiga vardagsdetaljer.
“Medlaren” är ingen nagelbitare. Det skiner igenom för mycket att författaren vill dela med sig av sina egna erfarenheter som brottsutredare. Det blir en hel del undervisning om hur polisarbetet fungerar tillsammans med ett propagandatal för medling. Synd. För Jenny Rogneby kan bättre.
Mottagen: 22 september 2022
Anmäl textfel