Recension av Huliganerna kommer på besök, Jennifer Egan
Säreget om tiden och musiken som formar våra liv
Bennie Salazars musikaliska karriär inleds när han som ganska medioker punkare är medlem av bandet Flaming Dildos. Senare blir han en framgångsrik skivbolagsboss med stort inflytande, men med svag sexlust. Hans assistent Sasha har förutom ett mörkt förflutet också en kleptomanisk läggning som hon får terapi för.
Till en början verkar denna berättelse mest handla om olika människors hemligheter och inre tankar och känns inte jättespännande. Men det visar sig att "Huliganerna kommer på besök" är fylld av överraskningar. Det är en speciell bok som experimenterar med både innehåll och form för att hela tiden hitta nya perspektiv. En berättelse som handlar om snabba kulturella förändringar och hur tidens gång påverkar människors liv och relationer. Parallellt löper ett musikaliskt tema som får ackompanjera handlingen.
Huvudkaraktärerna i de olika kapitlen har lösa band till varandra och fragmenten från deras liv berättas med skilda fokus. Ibland är det svårt att veta om man läser kapitel i en roman, eller en samling noveller. (Man kan jämföra lite med Jonas Karlssons novellsamlingar som har ett liknande grepp.) Författaren har medvetet valt form och språk för varje kapitel så att det ska kännas tidstypiskt och för att markera övergångarna i tid och rum. Ibland berättas det i första eller tredje person och i ett kapitel till och med i andra person.
Det är en bok som kräver en del koncentration hos läsaren för att hänga med i svängarna. Trots att historien hoppar fram och tillbaka i tiden och gör nedslag i olika situationer på vitt skilda platser med alla dessa personer, är det skickligt och välskrivet och jag blir engagerad.
Alla kommer nog inte bli lika förtjusta i "Huliganerna..." som jag blev. Det är en säregen bok och väldigt mycket en postmodern berättelse. Västerländsk kultur står i centrum och de flesta karaktärer är vit medelklass som genomgår kriser av olika slag.
Boken är delvis en kritisk samtidsskildring av teknikens utveckling, kontrollen över människorna och bristen på förståelse dem emellan. Men samtidigt präglas den av förhoppningen om att enskilda människor kan göra stor skillnad för andra i sin omgivning. Ett exempel på det är när den snygga skådespelerskan som hyrs in som kvinnlig trofé till en diktator, lyckas påverka styret i landet i mer demokratisk riktning.
Med humor och politiskt patos har Egan skrivit en bok som inte bara vann mitt gillande, utan också förra årets Pulitzerpris.
Mottagen: 9 juni 2012
Anmäl textfel