LitteraturMagazinets recension av Skymningsporten, Jeanette Winterson
Häxprocesserna i Jeanette Wintersons tappning
Jeanette Wintersons senaste bok på svenska är en spännande gotisk roman där man möter trollkunniga kvinnor, maktfullkomliga domare, passionerad kärlek, misär och William Shakespeare – bland annat. Med den blandningen hade boken gärna fått vara lite längre än de dryga 150 sidorna.
Huvudpersonen i ”Skymningsporten” är Alice Nutter, som har en verklig historisk person som förlaga, är en rik kvinna som bor i Lancashire och anklagas för samröre med häxor som har haft mässa på långfredagen. Det är en tid av religionsstrider i England under kung James I och med lagens hjälp blir många dömda för påstådd magi, eller för att vara katoliker vilket är nästan lika illa.
Winterson har skrivit historiska romaner tidigare. ”Passionen” som utspelar sig under Napoleon-tiden är en av hennes kanske absolut främsta romaner. Hon har en känsla för att skapa historiskt trovärdiga miljöer med hjälp av tidstypiska detaljer och delvis realistiska inslag. Liksom i ”Passionen” blandar hon i ”Skymningsporten” upp det med originell fantasi som gör resultatet enastående.
Som läsare känner man stanken, smutsen och tortyren som de anklagade kvinnorna i fängelsehålorna upplever. Den realistiska skildringen av utsattheten och förtrycket som juristen Thomas Potts och de andra utsätter kvinnorna för glider så småningom över i övernaturligt rysliga händelser. På så sätt bidrar den brutala, skitiga verkligheten till att göra de magiska inslagen trovärdiga. Den världsliga ondskan kontrasteras mot mer eviga krafter och som förbindelsen där emellan blir "Skymningsporten" en sorts utväg från grymheterna i sinnesvärlden.
På något sätt känns det också historiskt riktigt med den flytande gränsen mellan vad vi idag betecknar som verklighet och fantasi. Magi och häxkonster var något påtagligt för människan under 1600-talet och en del av mångas föreställning om verkligheten. Att det sedan också var praktiskt för styrande herrar att man kunde använda detta för att kuva besvärliga kvinnor som ifrågasatte deras maktmissbruk, visar romanen också med brutal tydlighet. I romanen beskrivs det bland annat av Shakespeare som i samtal med Nutter refererar till sitt eget verk ”Stormen” när han pratar om att det finns olika verkligheter:
”Men min fru, se till att inte avvika alltför långt från den verklighet som är tydlig för andra, annars kan ni hamna inför rätta för den verklighet som är tydlig för er.”
På klassiskt vis används också Nutters framgång och utseende för att kasta misstankar över henne som kvinna.
Förutom häxprocesserna i Pendle Hill är Alice Nutters kärleksliv en central del i romanen. Det är erotiska möten av olika slag som inte tolererades av samtiden. Förbjuden kärlek och sexuellt förtryck är ett vanligt tema i Wintersons böcker. Kärleken i ”Skymningsporten” skildras intensivt, såväl sinnligt som andligt, och är ”lika stark som döden”.
Mycket av omständigheterna och tematiken kring häxprocesserna känns igen från annan litteratur, till exempel Therése Söderlinds ”Vägen mot Bålberget”. Men Winterson fångar in tiden och företeelsen på sitt eget sätt, med sparsamma men ändå målande formuleringar och miljöer som gjorda för både socialrealism och mystik. Med ytterligare ett par hundra sidor hade berättelsen kunnat bli ännu lite fylligare.
Mottagen: 9 april 2015
Anmäl textfel