LitteraturMagazinets recension av Om det var krig i Norden, Janne Teller
Liten skrift som skakar om
Den här är en liten bok som delas ut gratis till åttondeklassar i Göteborg i ett samarbete mellan Lilla Piratförlaget och Teskedsorden. Men den säljs också i bokhandeln.
Tänk om det blev krig i Norden.
Vart skulle du ta vägen?
Så inleds den boken som är ett tankeexperiment skapat av danska journalisten och författaren Jane Teller.
Boken riktar sig hela tiden till läsaren som ett ”du”. "Du upplever", "Du känner" och så vidare. I korta meningar målas bilden upp av ett Sverige i kaos, ett land i ruiner efter ett inbördeskrig där en demokratifientlig makt tagit över. I det nya samhället får ingen vara demokrat, rebeller härjar på gatorna, krypskyttar håller till vid Sergels torg och ”oliktänkande” förs bort.
Författarens idé är att det är först när man tvingas se sin eget trygga liv vändas upp och ner som man kan förstå en flykting på djupet – inte genom att försöka sätta sig in i hur det är för den som kommer till ens eget land.
Boken gavs ut första gången på danska 2001 och har sedan ombearbetats för att specifikt passa de andra nordiska länderna. Målet är förstås att skapa om ökad tolerans och förståelse.
Jag läser den lilla skriften förutsättningslös, bläddrar förstrött och tänker att jag inte kommer att bli berörd. Men det blir jag. Den sätter sig som en klump i magen. Tänk om det var jag som satt i källaren och frös och hade lunginflammation men inte tillgång till någon läkare eller några mediciner?
Boken är så liten och kort att det bara får plats några korta tankeexperiment. Men det räcker långt. Framför allt skakar beskrivningarna av det nya samhället om.
Tankeväckande är också att läsa om hur de svenska flyktingarna så småningom tas emot i Egypten där de anses vara ”omoraliska hedningar” och har svårt att ”anpassa sig”.
Boken är formgiven som ett pass, en detalj som förstärker bokens budskap.
I sitt efterord skriver Janne Teller att hon är bekymrad över att boken ofta anklagas för att vara politisk. Hon skriver:
”Är det inte något på tok, något förfärligt illavarslande på tok, när ett försök att åskådliggöra, förstå och känna sig in i den andres situation politiseras? Har vi då inte redan passerat gränsen för vår humanitet?”
Mottagen: 8 september 2012
Anmäl textfel