LitteraturMagazinets recension av Giovannis rum, James Baldwin
En HBTQ-klassisker om en klaustrofobisk natt
Det är natt. Genom hela romanen är det natten som råder. Natten innan en avrättning av en älskad. En vaken, alkoholstinn natt av minnen och skuldkänslor.
Det finns massor av klassiker som jag har hört talas om gång på gång, men inte läst. Väldigt länge var "Giovannis rum" en sådan, även om den kanske inte är någon välkänd klassiker utanför HBTQ-kretsar.
Hur lever man med att totalt ha övergivit någon som sedan gick under?
"Giovannis rum" publicerades 1956 och var för sin tid väldigt frispråkig. Vi får följa en amerikansk man på resa i Europa. Där hemma väntar hans pappa som inte vill ge honom några pengar innan han stadgar sig. Han försöker leva med kvinnor, men kan inte låta bli att dras till män. Kanske är han bisexuell, kanske bara en gammal hederlig smygbög.
Medan hans fästmö är på annan ort inleder han en relation med den unge italienaren Giovanni. Deras förhållande är passionerat och desperat i dess fattigdom och det faktum att det omöjligt kan sanktioneras av omgivningen. De har ett källarrum – Giovannis rum – och diverse skumma barer, men i solljuset kan de bara vistas på nåder och i förklädnad. Deras kärlek kan inte blomstra annat än i det undangömda, i mörkret och vem orkar i längden odla känslor som ändå måste gömmas – då är det kanske lika bra att helt försöka glömma bort de där känslorna, helt förneka att de finns?
Fästmön kommer tillbaka och Giovanni vet inte ens om hennes existens – men det blir han snart alltför varse. Hans blinda kärlek kan bara sluta i total katastrof. Boken skrivs som en monolog under en enda natt. När morgonen kommer ska Giovanni avrättas, dömd för mord.
"Giovannis rum" är en intensiv, kortfattad bok. Den håller mig i sitt grepp och nog minns jag den efteråt, men den känns lite för klumpig för att vara något mästerverk. Jag har inte läst mer av Baldwin, ännu, men jag hoppas att hans senare verk ska vara mera mästerverkiga – men behålla intensiteten i Giovannis kärlek.
Mottagen: 6 januari 2014
Anmäl textfel