LitteraturMagazinets recension av Främlingarna, Hjalmar Söderberg
Söderbergs noveller skildrar livet bittert men vackert
Nytrycket av novellsamlingen "Främlingarna" rekommenderas varmt ill alla redan Hjalmar Söderberg-frälsta. Men den som ska bekanta sig med detta författarskap för första gången rekommenderas att börja med någon av hans romaner i stället.
Jag upptäckte Hjalmar Söderbergs universum när jag gick mina sista år på gymnasiet och just hade börjat läsa på allvar. Jag älskade "Den allvarsamma leken" och drabbades starkt av "Doktor Glas". När jag sedan läste litteraturvetenskap och fördjupade mig i sedlighetsfrågan under det sena artonhundratalet hittade jag min absoluta favorit: debutromanen "Förvillelser". Nu nyligen förälskade jag mig i dramat "Gertrud" och blev samtidigt en smula nykär i gamle Hjalmar.
Passande nog har "Främlingarna" getts ut i nytryck av The Sublunar Society, precis när jag våren 2014 ville läsa mera av Söderberg. Vi har att göra med en novellsamling från 1903 – alltså utkommen efter "Förvillelser" och "Historietter" men innan hans senare och mera välkända romaner.
I "Främlingarna" finns nio noveller, varav en är uppbruten i flera olika delar. Tre av novellerna är ungdomsverk – men roligt nog är även de väldigt bra.
De texter vi ser i "Främlingarna" känns väldigt typiska för Söderberg. Hans intresse för de små skeendena, de odramatiska växlingarna i livets flöden. Hans sätt att fånga dialog, men inte bara HUR saker sägs utan själva samtalsämnena. Personernas bitterhet och cynism, eller åtminstone djupgående pragmatism. Skildringen av ganska likgiltiga, livsleda människor som är just främlingar inför livet och världen. Samtidigt hör de sällan till något bottenskikt – även om de inte är direkt rika så rör de sig i finare salonger och har tjänstefolk.
Sida vid sida med ledan finns alltid den stora, poetiska skönheten i livet och språket som är det verkligt söderbergska.
Jag kan verkligen rekommendera "Främlingarna" till alla de som redan har förstått tjusningen med Hjalmar Söderberg. För den som ännu inte riktigt nosat in sig på författarskapet kan den kanske fungera som en introduktion, men kärnan i Söderbergs författarskap är ändå – trots hans många noveller – hans romankonst.
Mottagen: 30 augusti 2014
Anmäl textfel