LitteraturMagazinets recension av Hjärtdjur, Herta Müller
Politisk allegori om rumänsk diktatur
När Herta Müller fick nobelpriset i litteratur 2009 lyftes ”Hjärtdjur” fram som ett av hennes viktigaste verk. En politisk allegori med händelser och karaktärer hämtade ur författarens liv.
Unga rumänska studenter med tysktalande bakgrund är i centrum för berättelsen. De lever i skräck för kommunistregimens angivare och förtryck och plågas särskilt av en officer från Securitate, kapten Pjele. Med hemliga aktiviteter, kodade meddelanden och förbjudna sånger gör de sitt bästa att i vardagen fly övervakningen.
Alla längtar de efter en friare värld och Tyskland är landet som hägrar. Men det är inte helt enkelt att veta vad som väntar på andra sidan järnridån. Personerna lever i ett samhälleligt trauma där det är svårt att lita på någon. Kommer man någonsin undan sitt förflutna och förtryckaren?
Herta Müller är känd för sitt poetiska bildspråk som inte alltid ger alla svar till läsaren. Det finns ett motstånd i texten och ”Hjärtdjur” kräver koncentration för att man ska ta till sig helheten. Jag lyckades inte till fullo med det. Men visst är det ett viktigt verk som säger mycket om vanliga människors utsatthet i ett auktoritärt samhälle. Vi måste hela tiden påminnas om att många människor fortfarande lever i samma situation.
Mottagen: 21 september 2013
Anmäl textfel