LitteraturMagazinets recension av Lyckans son, Herbjørg Wassmo
Kärlek och svek, lögner och drömmar
Dina är en passionerad och intelligent kvinna som lever i Nordnorge under andra hälften av 1800-talet. Hon är musikalisk, spelar både piano och cello. På männen har hon en magnetisk dragningskraft. Hon är gärna med på deras lekar men är stolt och krävande. Den som sviker henne får känna hennes hämnd.
Historiska Media ger på nytt ut norska Herbjørg Wassmos trilogi om Dina. Den skrevs tidigt 1990-tal. I mars kommer “Den som ser”, en fristående fortsättning som gavs ut i Norge 2017. Jag har recenserat “Dinas bok”. Nu har jag med samma förtjusning läst “Lyckans son” och “Karnas arv”.
“Lyckans son” är ägnad Benjamin som blir lämnad av sin mor redan som tonåring. Dina är änka, och gården Reinsnes har blivit henne alltför trång. Hon reser ut i världen, till Berlin och Paris. Benjamin saknar henne och drömmer om hennes återkomst. Men han har också bevittnat en våldsam händelse som hon är skyldig till. Efter många år kommer hon tillbaka och startar en betydande affärsverksamhet med varv, ångbåtar och hotell.
Boken följer Benjamins vuxenblivande. Det handlar om kvinnor och kärlek. Läsaren dras med i ynglingens överkänslighet inför en djup urringning. Vi får vara med om hans första sexuella upplevelser. Vi får också bevittna en tragisk utgång av ett förhållande Benjamin haft med en flicka av folket. Själv studerar han medicin i Köpenhamn. Anna, dotter till en professor och syster till hans bästa vän, får honom att ta sitt moraliska ansvar.
Titeln “Karnas arv” inbegriper Benjamins dotter Karna som han tar med sig till Reinsnes. Där uppfostras hon av honom och hans hustru Anna. Efter en tid flyttar de till Strandstedet, hamnstaden där farmor Dina driver sin verksamhet. Där finns också Hanna som Benjamin stått nära i sin uppväxt. De två har fått ett speciellt förhållande. Det blir farligt när Hanna som änka gifter om sig med den brutala Olaisen.
Karna är en känslig flicka som lider av “fallandesjuka”, epilepsi. Karna drömmer starkt och verkligt, men hon iakttar också nyktert de vuxnas snedsprång. Hon blir upprörd men vet inte hur mycket hon kan säga. Hon står Anna nära och värnar om henne.
Böckerna om Dina och hennes släkt har starka inslag av skuld och svek. Där finns stora gömda hemligheter. I ett samtal mellan Anna och Benjamin i Köpenhamn nämns Ibsens nyskrivna “Peer Gynt”. Huvudpersonen i pjäsen är en lögnare och drömmare. Han är självupptagen men sårbar. Han lever ansvarslöst med målet att uppfylla sitt begär. Det porträttet passar in på flera av Wassmos gestalter.
Herbjørg Wassmo är en gudabenådad berättare. Med en alldeles egen poesi på prosa griper hon tag i människorna, lyfter dem över vardagens bestyr eller borrar sig ner i deras djupaste skrymslen. Havets skiftningar och vädrets nycker ackompanjerar lycka eller tillkortakommanden.
Jag har sträckläst böckerna. Det var längesedan jag njöt så av litteratur. Jag ser fram emot den fjärde nyskrivna boken.
Mottagen: 20 december 2020
Anmäl textfel