LitteraturMagazinets recension av Innan floden tar oss, Helena Thorfinn
En påminnelse om vad som händer i världen
Det är lätt att ha moral, lagar och regler hemma i Sverige, men betydligt svårare att bibehålla dem på plats i ett svältande Bangladesh. Den vetskapen får huvudpersonerna i Helena Thorfinns ”Innan floden tar oss” kämpa sig till på plats i Dhaka, Bangladesh huvudstad.
Sofia har fått möjlighet att arbeta med bistånd i Bangladesh, en chans som är för bra för att missa. Hon, hennes man Janne och deras två barn bestämmer sig för att börja ett nytt liv och hamnar i en värld som är mer komplex än vad de anade innan. Deras värld blir ett liv i lyx, med ett stort hus, personal som sköter både matlagning, städning, bilen och barnen, samtidigt som den extrema fattigdomen ligger precis utanför husets murar. Det blir en kamp mellan skuldkänslor, försök att hjälpa i alla fall någon, vämjelse inför sjukdom och misär och ett försöka att hålla balansen mellan att visa andra människor respekt, samtidigt som man bibehåller sin egen.
Tonårsflickorna Nazrin och Mina bor ute på den bangladeshiska landsbygden och vet att deras föräldrar kämpar med att försöka få dem bortgifta. Hemgiften, deras dowry, är mer än föräldrarna mäktar med ekonomiskt. När deras äldre syster Mukta mördas av sin make och svärmor för att maken återigen ska kunna gifta om och plocka in dowry från en ny brud, bestämmer sig flickorna för att fly till huvudstaden Dhaka. Där inser de snart att de som kvinnor befinner sig längt ner på samhällets stege, och att i princip alla män anser sig kunna göra vad de vill mot dem om de inte balanserar ”rätt” på den godtyckliga linjen som avgör vad som är gott uppförande. Snart upptäcker de även att det inte spelar någon roll vilken man det är, deras ord, liv och kroppar är alltid mindre värda.
Den här boken påminner mig om mina egna expat-år och jag tycker att Helena Thorfinn har fångat de många nyanserna på ett alldeles underbart sätt. Samlingsplatserna för expats. Behoven av en nationell identitet. Att man helt plötsligt inser att den stora massan accepterar beteende som aldrig hade setts med blida ögon i hemlandet. Människorna som bara vill tjäna snabba pengar. Svårigheterna att hantera tiggande barn, fejkade trafikolyckor och korrumperad polis. Att snabbt flaxa i sinnestämning mellan medlidande, avsmak och ilska. Den hårda insikten att man ibland varken står ut med sig själv eller omgivningen. Och det faktum att alla kämpar i motvind, vare sig det handlar om små, lokala hjälporganisationer eller stora, tungrodda, internationella bjässar som slukar både administratörer och hinkvis med pengar. Men samtidigt insikten att det går att hjälpa människor till ett bättre liv, även om det kanske inte alltid blir på det sätt som man tänkt sig.
En mycket läsvärd bok, fylld av insikter som är nödvändiga för människor som inte lever under ständiga hot och utan rättigheter. Som en påminnelse om vad som egentligen händer i världen.
Mottagen: 10 september 2013
Anmäl textfel